23948sdkhjf

Milliardinvestering og 80.000 kvm: Holstebro Sygehus bliver bydel

Efter mere end 100 år som sygehus skal grunden og bygningerne midt i Holstebro nu i spil til et nyt formål. Og med etableringen af et arealudviklingsselskab med Holstebro Kommune, Færchfonden og Aksel Nørgaard Holding får byudviklingen fart.

I efteråret går arealudviklingsselskabet i gang med transformationen af de over 80.000 kvm, der i fremtiden skal danne ramme for en helt ny og bæredygtig bydel centralt i Holstebro. Den samlede investering forventes at være omkring 2 mia. kr., skriver parterne i en pressemeddelelse.

Arealudviklingsselskabet stiftes til august i år, hvor Holstebro Kommune og Færchfonden hver ejer 45 pct. og Aksel Nørgaard Holding 10 pct. De forventer, at bestyrelsen og ledelsen i selskabet kommer på plads hurtigt derefter, så selskabet kan køre på fuldt tryk med udviklingen af sygehusgrunden fra efteråret i år.

Om Hospitalsgrunden i Holstebro

  • Holstebro Kommune overtog Holstebro Sygehus fra Region Midtjylland efter, at funktionerne flyttede til det nye supersygehus DNV Gødstrup. Prisen for det gamle hospital, hvor den ældste bygning er opført i 1894, lød på 45 mio. kr.
  • Hospitalsgrunden i centrum af Holstebro har et areal på 69.051 kvm.
  • Det eksisterende bygningsareal inklusiv kælder udgør 82.713 kvm.
  • Hospitalets ældste bygning er opført i 1894. Hospitalet er udbygget i flere omgange, særligt i perioden fra 1958-1971.
  • Hospitalsområdet var del af en stor arkitektkonkurrence for den fremtidige udvikling af Holstebro by, som Team Vandkunsten vandt i 2019.

Grønne ambitioner

Parterne har i et stykke tid arbejdet sammen om at forme vilkårene og niveauet for udviklingen af området. Og i den netop indgåede aftale er der enighed om, at der skal tænkes både meget grønt og meget ambitiøst.

Annemette Færch ser Færchfondens deltagelse og medansvar for den bæredygtige byudvikling som et centralt greb for Færchfondens aktiviteter:

– Det har været afgørende for os, at udviklingen af sygehusgrunden skaber en ny type by for mennesker. Der skal være plads til det grønne og til biodiversitet. Og vi tør tænke cirkulært og bevæger os helt i front med at udvikle bygningerne med så lavt et CO2-aftryk som muligt. Udgangspunktet er, at vi ikke river bygninger ned for blot at genopføre nye. Hermed sikrer vi både, at vi bevarer en del af stedets over 100 år gamle historie, og at den allerede indlejrede CO2 bliver genanvendt, siger hun i pressemeddelelsen.

For at sikre, at udviklingen bliver bæredygtig, vil det nyetablerede selskab blandt andet foretage livscyklusvurderinger for at kunne vurdere byggeriets langsigtede ressourcepåvirkning.

I 2020 afleverede Holstebro Udvikling P/S "Byens Plan" til byrådet, hvor grunden selvsagt var et centralt omdrejningspunkt. Så der har allerede været aktiv borgerdeltagelse omkring brugen af sygehusgrunden og dens fire kvarterer. I den nye aftale er det fortsat ambitionen at inddrage borgere, brugergrupper og eksperter.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.109