23948sdkhjf

Brugte stålrør på hylderne side om side med mursten til genbrug

Afløbs- og nedløbsrør, samt rør fra stikledninger mv. er normalt ikke noget, der kan genbruges, men Blücher har fået succes med at stimulere genbrug af rustfri stålrør

- Ligesom det eksempelvis er tilfældet med mursten, så er et rustfrit stålrør noget, der holder i rigtigt mange år. Det kan genanvendes som råmateriale til et nyt produkt, eller det kan genbruges som rustfrit stålrør. Livscyklys for et rustfrit stålrør er derfor på alle måder et gunstigt valg, siger markedsudviklingschef hos Blücher, Palle Madsbjerg.

Han fortæller i en pressemeddelelse, at man på online genbrugsplatforme kan finde Blücher rør til salg til genbrug.

Afløbs- og nedløbsrør, samt rør fra stikledninger mv. er normalt ikke noget, der kan genbruges, men  virksomheden har fået succes med at stimulere genbrug af rustfri stålrør.

Ved at sætte genbrug i system, have fuldstændigt styr på de stoffer, som produktet er fremstillet af, og ved at gøre opmærksom på muligheden for at genbruge de rustfri stålrør, som er kernen i producentens afløbssystemer, er det nu lykkedes Blücher at få etableret en reel genbrugskanal for firmaets produkter. Dermed er firmaet blevet first-mover på et ellers problemfyldt område:

- Vores produkter er særdeles velegnede til genbrug, fordi rustfrit stål ikke forgår. Derfor er der faktisk et marked for at genbruge rørene. Vi har lavet anvisninger, og simple værktøjer gør det nemt, når man bruger rørene igen. Vore brugte rustfri stålrør findes i dag på markedet hos aktører, der handler med byggematerialer til genbrug, fortæller Palle Madsbjerg.

- Vi er selvfølgelig klar over, at vi er first-mover på området, og det giver naturligvis nogle overvejelser, fordi der er mange ting, vi skal have styr på, inden det faktisk kan lade sig gøre. Der ligger ikke nogen færdige løsninger eller systemer, vi kan benytte, så vi skal selv udvikle det, der skal til for at det kan fungere. Og vores succeskriterie er helt klart, at så meget som overhovedet muligt skal genbruges, fordi det netop for rustfri stålrør miljømæssigt er en dobbelt gevinst.

Det er det fordi langt størstedelen af det stål, der indgår i produktionen af nye rustfri stålrør, samtidig er genanvendt stål. Når det så kommer videre som genbrug i sin livscyklus, så er det fortsat som rustfrie stålrør, og det er vi ret stolte af, siger han.

Bæredygtighed i top

Selvom der for nuværende ikke er krav om, at afløb og kloakering under et hus skal være bæredygtigt, så burde det ifølge Palle Madsbjerg være tilfældet, fordi nedløb og afløb er en naturlig del af bygningen, hvor der til alle andre bygningsdele er skrappe krav til bæredygtighed på vej.

- Der deponeres i dag store mængder gamle rør, fordi man tidligere producerede rør, der indeholder bly, og som derfor ikke må genanvendes. Det kan være svært at skelne mellem, hvad der indeholder farlige stoffer, og hvad der ikke gør, og derfor går de gamle rør på deponi.

Med vores rør i rent rustfrit stål er det nemt. For de indeholder nemlig ikke miljøskadelige stoffer, og deponi er derfor slet ikke nødvendigt, da rørene kan genanvendes, forklarer Palle Madsbjerg.

Med hensyn til brugervenligheden, så kan den rustfri stålrør adskilles med helt simple værktøjer. Rørene er identifikationsmærkede som ISO 20887 (Design for disassembly) foreskriver, og man kan bestille nye pakninger, hvis man ønsker at skifte dem, inden rørene installeres igen.

- Vi har kigget i ISO 20887 standarderne for at kunne opfylde basiskravene til produkter, der kan genanvendes. Vi har lavet en genbrugsvejledning, som viser, hvordan man skal adskille produkterne. De findes på vores hjemmeside, oplyser Palle Madsbjerg.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109