23948sdkhjf

Aarhus Kommune vil have mere liv på kirkegårdene

I Aarhus vil byrådet omdanne de kommunale kirkegårde, så de i højere grad kommer til at ligne byparker

Aarhus Kommune vil omdanne dele af de kommunale kirkegårde til rekreative områder, så det i højere grad 'skal være et sted for de levende'.

Det skriver TV2 Østjylland.

- Vi møder, som politikere, et ønske om større adgang til grønne områder for borgerne i midtbyen. Der er vores kommunale kirkegårde kæmpestore områder, og derfor har vi tænkt, om de ting kan kombineres, siger Peter Sporleder (K), byrådspolitiker i Aarhus Kommune.

Danskerne fylder i dag mindre på kirkegårdene, hvor flere vælger urner frem for kister. Det betyder færre gravpladser og derfor mere plads på de aarhusianske kirkegårde.

Den plads kan blandt andet blive brugt til en kaffevogn, mener Peter Sporleder.

- Der skal være plads til en gåtur, en kaffevogn, at man kan sidde med et tæppe, eller at man kan hygge sig. Men selvfølgelig under forudsætning af, at det er en kirkegård, siger han.

Ifølge byrådspolitikeren er der grænser for, hvad man kan foretage sig på kirkegården. Solbadning og høj musik er for eksempel for meget.

- Vi er meget påpasselige med, at det ikke skal være et feststed. Der skal ikke være musik, dans og fest. Det er primært en kirkegård med respekt for de døde, og det skal det til hver en tid være, siger han.

De fleste danskere har en konservativ holdning til, hvilke tiltag der kan gennemføres på en kirkegård, og spørger man Ulla Schmidt, professor i praktisk teologi på Aarhus Universitet, er det ikke alle, der vil synes om de nye tiltag.

- Hvis vi spørger befolkningen, er der en vis skepsis over at have en alt for stor variation af måder at bruge kirkegårdene på, siger Ulla Schmidt, der har undersøgt danskernes holdning til kirkegårde og gravstedsbesøg.

Ifølge Ulla Schmidt benytter to tredjedele af den brede befolkning kirkegården til at tage hånd om gravpladser og mindes pårørende.

- Befolkningen kan lettere acceptere anden brug af kirkegårdene såsom motion, cykling eller hundeluftning, hvor to tredjedele vil have sværere ved at acceptere aktiviteter som picnic, spille musik, lege og spille spil, forklarer Ulla Schmidt.

Aarhus Kommune tager hul på arbejdet med kirkegårdene ved årsskiftet. Kommunen har to kommunale kirkegårde; Nordre Kirkegård på Trøjborg og Vestre Kirkegård ved Viborgvej.

Nordre Kirkegård er i alt cirka 78.000 kvm, hvor 37.000 er ledigt, mens Vestre Kirkegård i alt er cirka 75.000 kvm, hvoraf de 26.000 er ledige.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078