23948sdkhjf

Danske mejerister frygter at tabe eksport som følge af fetastrid

Mejeriforening håber, at dom fra EU vil blive anket, så dansk fetaost fortsat kan sælges til tredjelande

Det kan få store konsekvenser for danske mejerister, at de ikke længere kan eksportere hvid ost i lage til tredjelande under navnet feta.

Det siger Kirsten Holm Svendsen, der er direktør for Mejeriforeningens kontor i Bruxelles, i kølvandet på en afgørelse fra EU torsdag.

I afgørelsen har EU-domstolen fundet, at Danmark ikke må betegne osten som feta - heller ikke i lande uden for EU.

Men det stiller de danske mejerister i en svær situation.

For i flere lande i Mellemøsten, som er Danmarks største eksportmarked uden for EU, er lovgivningen sådan, at den hvide ost skal gå under navnet feta, forklarer Kirsten Holm Svendsen.

En konsekvens heraf kan blandt andet være, at mejerister skal fremstille produktet uden navn og ommærke det i tredjelandet eller flytte produktionen til landet.

Det vil dog have sine omkostninger, siger direktøren for Mejeriforeningens kontor i Bruxelles.

- Det er svært at sige, hvad omkostningerne vil være. Men den ultimative omkostning vil være, at vi helt mister eksportlandet.

- De lande, det drejer sig om, er fritstillet til at producere osten under navnet feta. I virkeligheden kan man sige, at man forærer markedet væk, siger Kirsten Holm Svendsen.

Hun understreger samtidig, at onsdagens afgørelse er truffet mellem den danske stat og EU-Kommissionen.

- Så medmindre den danske stat ønsker at appellere dommen, hvilket jeg håber, at den gør, så skal man jo ændre lovgivningen i Danmark, og så følger vi naturligvis afgørelsen, siger Kirsten Holm Svendsen.

Siden 2002 har feta været registreret som en beskyttet oprindelsesbetegnelse ifølge EU-regler. Det er kun feta, der er produceret i Grækenland og Cypern, som kan betegnes sådan.

I Danmark bliver såkaldt dansk feta solgt som eksempelvis salattern eller hvid ost, fordi det bliver solgt på EU's indre marked. Men til lande uden for EU har nogle danske mejerier altså brugt betegnelsen feta om osten.

Torsdag har EU-domstolen slået fast, at det er i strid med reglerne.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109