23948sdkhjf

Projekter fra Ørsted og Advent med i europæisk satsning på brint

EU-Kommissionen har netop offentliggjort, at 41 europæiske brintprojekter er godkendt til støtte som Important Projects of Common European Interest (IPCEI), som skal være med til at kickstarte brintindustrien i EU og styrke hele værdikæden i branchen.

- Det er en milepæl i etableringen af den europæiske brintøkonomi, at EU-Kommissionen annoncerer, at 41 brintprojekter på tværs af EU kan få tildelt støtte efter IPCEI-reglerne - og der er grund til endnu engang at rose de danske politikere for, at Danmark deltager i brint-IPCEI'en, siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen i en pressemeddelelse, og uddyber:

- Støtten kommer til at betyde, at de 41 europæiske projekter nu, til fordel for hele den europæiske union, kan gennemføre deres projekter i storskala, og at både producent- og aftagersiden vil vokse markant i takt med, at projekterne udføres. Vi kommer effektivt til at bryde hønen- og ægget-problematikken med denne fælleseuropæiske satsning, der er afgørende for både Europas konkurrencekraft globalt og i forhold til klima- såvel som energikrisen. Det er derfor på sin plads med en kæmpestor lykønskning til alle udvalgte projekter – og naturligvis særligt de danske virksomheder, med Ørsted og Advent i spidsen, der er med i de udvalgte projekter, siger Tejs Laustsen Jensen.

EU-virksomheder løfter branchen i fællesskab

Ørsted og en række partnere står til at modtage støtte fra den danske regering til produktion og distribution af brint samt slutbrugerteknologi, mens aalborgensiske Advent Technologies, som producerer brændselsceller, er godkendt til at modtage støtte fra den græske IPCEI-pulje.

- At vi har danske virksomheder med i forskellige brintprojekter på tværs af EU, viser på bedste vis, hvordan IPCEI forbinder leddene i værdikæden til gavn af EU som helhed, siger Tejs Laustsen Jensen.

Det forventes desuden, at EU-kommissionen til september vil behandle anden halvdel af de indkomne IPCEI-projekter – herunder det andet dansk indstillede projekt, HySynergy 2.0, under ledelse af Everfuel.

Anden runde IPCEI er nødvendigt

- Selvom vi nu har taget et definitivt skridt i etableringen af fundamentet af den europæiske brintøkonomi, er der meget arbejde at udrette endnu, understreger Tejs Laustsen Jensen, og tilføjer:

- Det kan ikke undervurderes, hvor vigtigt det er, at vi kontinuerligt understøtter den industrielle opbygning af brintøkonomien – herunder ikke mindst muligheden for at producere teknologi i Danmark. Det er derfor ikke nok med en enkel IPCEI-runde. Den globale konkurrence er enorm, og vi skal sikre os, at vi, både som land og kontinent, er med i fronten af udviklingerne. Derfor kommer der herfra en kraftig opfordring til den danske regering om at tage førertrøjen på i forhold til en ny runde IPCEI, så vi sikrer os, at vi understøtter den industrielle udvikling, indtil markedet kan stå på egne ben.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109