23948sdkhjf

Det lysner for bilproduktionen: USA stempler ind i kampen om mikrochips

Flere hundrede milliarder dollar skal de næste ti år gøre USA til en større aktør på verdensmarkedet for mikrochips, som er afgørende for elektronikproduktion og ikke mindst produktion af nye biler.

USA har torsdag taget et stort skridt mod for alvor at blive en kæmpespiller på det globale marked for mikrochips.

Kongressen gav det grønne lys til, at landet kan udmønte flere hundrede milliarder dollar til produktion af og forskning i komponenten, som er afgørende for produktion af elektronik.

En stor del af verdens mikrochips, som også er kendt som halvledere, bliver produceret i Kina og Taiwan.

Komponenten er afgørende for at kunne producere alle mulige former for elektronik, og den globale mangel har ført til længere ventetider på nye biler og mangedoblinger af prisen for visse computerkomponenter.

Men i de næste ti år skal USA's produktion altså forsøge at gøre op med nogle af de problemer.

Pakken, som er blevet godkendt i Kongressen, skal nu underskrives af landets præsident, Joe Biden.

Når præsidentens autograf er sat, kan USA begynde at rulle statsstøtte på 52 milliarder dollar - tilsvarende cirka 382,4 milliarder kroner - ud til amerikanske virksomheder på området.

Pakken giver også mulighed for, at 200 milliarder dollar, som svarer til 1471 milliarder kroner, kan bruges til at støtte amerikansk forskning i mikrochips. Konkrete udmøntninger skal stadig godkendes af Kongressen.

Desuden giver pakken en slags skatterabat til for mikrochipfabrikker, som ventes at koste i alt 24 milliarder dollar. Det svarer til cirka 176,5 milliarder kroner.

Flere kongresmedlemmer havde inden afstemningen sagt, at de generelt ikke ville stemme for så stor statsstøtte til private virksomheder, men at lignende træk i EU og Kina gør det nødvendigt.

Det var blandt andet Michael McCaul, som er medlem af Repræsentanternes Hus for Det Republikanske Parti.

- Vi bliver nødt til at fabrikere (mikrochips, red.) her i landet og ikke lade det blive udliciteret, sagde han..

Vi bliver nødt til at fabrikere (mikrochips, red.) her i landet og ikke lade det blive udliciteret, Michael McCaul, medlem af Repræsentanternes Hus for Det Republikanske Parti

- Det er afgørende for vores nationale sikkerhed.

Cirka 2,5 kilometer mod vest kunne præsident Biden ånde lettet op, da han fik at vide, at Repræsentanternes Hus havde givet pakken det grønne lys.

- Huset (Repræsentanternes Hus, red.) har godkendt den, fortalte præsidenten til bifald fra erhvervsledere, som han havde inviteret til møde i Det Hvide Hus.

Demokraterne håber, at gennemførelsen af så markant en lovgivning kan give dem et tiltrængt rygstød i valgkampen op til midtvejsvalget, som foregår 8. november.

Republikanerne har sat næsen op efter at vinde et flertal i Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne i øjeblikket har flertal. Visse meningsmålinger spår da også republikanerne et godt valg.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078