23948sdkhjf

Skyder konkurrence i gang: Vender det klassiske museum på vrangen

Arkitektstuer, designere, kunstere og andre interesserede inviteres kan godt begynde at lægge hjernen i blød.

VejleMuseerne og Vejle Kommune har netop frigivet idékonkurrencen til et nyt museum, Egtvedpigens Verden, der skal gentænke formidlingen omkring et af de mest velbevarede fund fra bronzealderen herhjemme, Egtvedpigen.

Egtvedpigens Verden kommer til at ligge i kulturlandskabet omkring Egtvedpigens grav. Med det nye museum er det tanken, at man vil vende det klassiske museum på vrangen og invitere børn og voksne til at lege med kulturen og naturen, imens de på nærmeste hold oplever livet for 3.500 år siden.

Med andre ord vil man ikke lade en bygning sætte rammen, men selve kulturlandskabet omkring fundstedet for Egtvedpigens grav skal danne rammen for formidlingen om Egtvedpigens Verden. Således skal størstedelen af oplevelsen findes i naturen understøttet af en portal til Egtvedpigens Verden. Portalen skal være et formidlingsrum, der byder velkommen og introducerer den besøgende til oplevelsen, der venter.

Mest formidling udendørs

Som en del af idekonkurrencen ønskes derfor et konkret forslag til en helhedsplan, hvor blandt andet den landskabelige bearbejdning og de beskrevne funktioner, inden for konkurrenceområdet, er en del af opgaven.

Hovedformidlingen af Egtvedpigens Verden tænkes udendørs, dog understøttet af én eller flere mindre bygninger eller lignende, hvor man i skygge, læ og tørvejr får en introduktion til Egtvedpigens Verden. Det skal være en portal til oplevelsen, hvor den besøgende får overblikket over oplevelsen og oplevelsen rammesættes.

Bygningen/bygningerne skal indeholde rum til formidling (portalen), und-ervisning og ophold, toiletter og opbevaring mm.

Interesserede har frist til 11. oktober til at afgive forslag til Egtved­pigens Verden.

Om Egtvedpigen

Egtvedpigen er en af de mest kendte personer fra oldtiden. Hun blev begravet 1370 f.kr. i en egekiste, der blev dækket af en gravhøj - den såkaldte Storehøj nær Egtved By, vest for Vejle. 

Egtvedpigen så igen dagens lys, da hendes grav blev udgravet i 1921 - efter næsten 3300 år.

Af selve pigen er kun hår, hjerne, tænder, negle og lidt hud tilbage. Hendes tænder afslører, at hun var 16-18 år, da hun døde. På kroppen bar hun en kort trøje og et knælangt skørt lavet af snore. På maven havde hun en bælteplade af bronze udsmykket med spiraler. Hun havde også fået en kam af horn med sig. Den var sat fast i hendes bælte. Om hver arm var en ring af bronze, og en spinkel ring sad om hendes øre. Ved hendes ansigt lå en lille æske af bark med en bronzesyl og resterne af et hårnet. Ved Egtvedpigens fødder var der placeret en lille spand af bark – i denne har der været en form for øl.

Kilde: Nationalmuseet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063