23948sdkhjf

UDBUD: Samsø Kommune frygter for lav bilkapacitet på Sjællandsruten om sommeren

Transportministeriets udbud af Ballen – Kalundborg-ruten lægger ikke op til en større kapacitet på ruten om sommeren, hvor der er mest brug for den. Det er en af årsagerne til, at Samsø Kommune, der i forvejen driver de to ruter til Jylland, har indsendt et tilbud i udbuddet af den samfundsbegrundede Sjællandsrute, hvortil der er deadline i dag kl. 12.

Vi er selvfølgelig spændt på resultatet af udbuddet, men også bekymret for, at udbudsbetingelserne kommer til at bremse den positive udvikling, som øen har oplevet i de seneste fem år Marcel Meijer, borgmester i Samsø Kommune

- Samsingerne vil blive glade for en ekstra afgang om vinteren, som er en del af udbuddet, men betingelserne i udbuddet gør det nærmest umuligt at øge antallet af billetter om sommeren. Udbuddet bliver afgjort af en konkurrence om at udlede mindst CO2 på ruten, og det betyder, at den mindste færge kommer til at vinde den konkurrence. Der er således desværre ikke udsigt til øget kapacitet i højsæsonen, lyder det i en pressemeddelelse fra Samsø Kommune.

Ifølge meddelelsen kommer Samsø Kommune på den baggrund med et bud, som angiver, hvordan ruten burde være udbudt. Konkret foreslår kommunen at sejle med færgen ’Prinsesse Isabella’, som i dag sejler mellem Samsø og Jylland og dermed øge antallet af bilpladser fra 110 til 160 og give den nødvendige kapacitetsforøgelse på ruten.

Øens udvikling i fare

Ifølge Samsø Kommune vil det samtidigt kunne give ruten en grøn profil, da der vil blive anvendt certificeret biogas som brændstof på den dualfuel/LNG-drevne færge.

Kommunens bud overholder dog ikke udbudsbetingelserne fuldt ud og er dermed ikke ”konditionelt”.

- Der er flere forhold i udbuddet, som gør det nærmest umuligt at drive ruten økonomisk med de stillede betingelser. Kort sagt ønsker Transportministeriet et grønt bud med flere afgange om vinteren til en lavere betaling på ruten end hidtil. Operatøren kompenseres ikke for de stigende brændstofpriser, og den krævede prisstruktur gør det derudover svært at tjene flere penge på at sælge flere billetter i højsæsonen, lyder begrundelsen fra kommunen for at sende et tilbud, der reelt ikke opfylder alle betingelserne.

Og der er i dag også en bekymring at spore hos Samsø Kommunes borgmester Marcel Meijer.

- Vi er selvfølgelig spændt på resultatet af udbuddet, men også bekymret for, at udbudsbetingelserne kommer til at bremse den positive udvikling, som øen har oplevet i de seneste fem år, siger Marcel Meijer.

Kommunalbestyrelsen på Samsø har besluttet at have fuld åbenhed omkring Samsø Kommunes bud på den statslige rute.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078