23948sdkhjf

Kun hver ottende produktionsvirksomhed bruger kunstig intelligens

Kun 13 procent af alle danske produktionsvirksomheder anvender AI løsninger. Det er en stigning på syv procent siden 2018, men stadig overraskende lavt, mener AI Danmark, der netop har fået udarbejdet en omfattende undersøgelse af danske små- og mellemstore produktionsvirksomheders innovationsevne og anvendelse af kunstig intelligens.

Undersøgelsen er udarbejdet af Teknologisk Institut i samarbejde med Industriens Fond.

- Danske produktionsvirksomheder skal investere og udnytte de mange muligheder, der ligger i brugen af kunstig intelligens – både når det kommer til effektivisering og automatisering – men i høj grad også i forhold til innovation, siger Charlotte Kjeldsen Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond i en pressemeddelelse.

De store er længst fremme

Undersøgelsen viser en klar sammenhæng mellem virksomhedernes størrelse og anvendelsen af kunstig intelligens: Blandt produktionsvirksomheder med under 10 ansatte er det ni procent af virksomhederne, som anvender kunstig intelligens, mens 26 procent anvender teknologien blandt virksomheder med 100-249 medarbejdere.

- Også de små virksomheder skal op i gear, og vi skal have gjort op med forestillingen om, at brugen af kunstig intelligens og ny teknologi alene er forbeholdt store koncerner med flere ressourcer. Virkeligheden er den, at kunstig intelligens er et middel til at skabe værdi både i produktionen, i administrationen og i innovation af nye produkter. For den enkelte virksomhed handler det mest af alt om at komme i gang. Det er præcis det, AI Denmark kan inspirere til, siger Charlotte Kjeldsen Krarup.

Undersøgelsen viser desuden, at de fremstillingsvirksomheder, der anvender kunstig intelligens, på alle punkter er mere innovative. Blandt de virksomheder, som benytter teknologien, har 77 procent introduceret nye produkter i løbet af de seneste tre år.

Til sammenligning er tallet 63 procent for de fremstillingsvirksomheder, som ikke anvender teknologien.

- Forskellen skal ses i lyset af, at de virksomheder, som anvender kunstig intelligens, er på forkant med den teknologiske udvikling. Det er særligt de lidt større SMV’er, som arbejder med kunstig intelligens, og som også generelt viser sig at være mere innovative, siger Anne-Lise Høg Lejre, divisionsdirektør på Teknologisk Institut, og tilføjer:

- I de større industrivirksomheder vil det snarere blive normen end undtagelsen, at der anvendes kunstig intelligens. Når væksten fremover vil accelerere, er forklaringen, at selvom det er komplekst at udvikle kunstigt intelligente systemer, så er det ikke nødvendigvis komplekst at anvende systemerne – og den teknologiske udvikling viser, at der er rigtig mange løsninger på vej.

Undersøgelsen er baseret på 1.274 interview i foråret 2022.

AI Danmark kort fortalt

  • AI Denmark er et landsdækkende initiativ, der inspirerer og hjælper SMV’er inden for produktions- og serviceindustrien med at komme hurtigere i gang med at udnytte data og værktøjer inden for kunstig intelligens i deres digitale omstillingsproces.
  • Projektet er finansieret af Industriens Fond og drives af Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og IT-Universitetet.
  • Hvert år uddeles Industriens Fonds AI-pris på 200.000 kr. til en af virksomhederne i AI Denmark, som har vist sig som en frontløber i anvendelsen af kunstig intelligens. I 2022 finder kåringen sted ved Danish AI Award, der afholdes den 25. august under Innovationsfestivalen i Vejle.

Kilde: AI Danmark

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094