23948sdkhjf

Femern-erfaringer skal bredt i spil: Minister klipper snor til nyt videnscenter

Nyt videns- og læringscenter i Rødbyhavn skal medvirke til, at erfaringer fra Femern-projektet kommer en bredere del af byggebranchen, forskningen og erhvervslivet til gode

Et nyt videns- og læringscenter for grønt byggeri og mega-infrastrukturer åbner torsdag i Rødbyhavn. 

Ideen er at trække på erfaringer fra byggeriet af Femern-forbindelsen og samtidig skabe en platform for virksomheder, forskere og udviklere i forhold til at få grønne materialer og viden i spil i byggeriet. 

Det overordnede mål er at gøre Danmark verdensledende på området. 

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) klipper snoren til projektet, som DTU, RUC og Zealand samt Odense Robotics, We Build Denmark, Erhvervshus Sjælland og Femern Belt Development i første omgang står bag.

Ifølge Simon Kollerup er Femern Videns- & LæringsCenter et skridt "i den rigtige og ikke mindst grønne retning". 

- Jeg har store forventninger til videnscenteret og er glad for, at der står en så stærk og bred alliance af aktører bag. Det vil ikke alene skabe flere byggerier men også flere grønne arbejdspladser i landdistrikterne, lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse. 

Initiativer på plads

Her fremgår det, at der er taget initiativ til de første innovationssamarbejder og netværk, som påbegyndes i efteråret, ligesom der er mulighed for at startups med særlig interesse for byggeriet kan etablere sig i centeret.

DTU, RUC og Zealand har ifølge pressemeddelelsen påbegyndt undervisningsaktiviteter og masterforløb. Derudover er der mulighed for, at virksomheder introduceres til nye teknologier, droner og robotter, som kan bidrage direkte til et grønnere byggeri og øget effektivitet, lyder det. 

I første fase får videns- og læringscenteret til huse i midlertidige lokaler i Rødbyhavn ved siden af den kæmpestore byggeplads, og som en del af centeret oprettes et "residential college", hvor forskere og studerende fra blandt andet DTU vil kunne overnatte i forbindelse med deres arbejde i videnscenteret.

- Det er mit håb, at omkring 50 studerende om året vil færdiggøre deres uddannelse i tilknytning til videns- og læringscentret, oplyser rektor for DTU, Anders Overgaard Bjarklev.

Oplagt mulighed

Fra Michael Svane, formand for centerets Advisory Board og næstformand i Femern Belt Development, lyder det:

- Femern-byggeriet er en oplagt mulighed for at gøre Danmark verdensledende indenfor mega infrastrukturprojekter.

Femern Videns- & LæringsCenter skabes en facilitet, hvor den viden, der oparbejdes i Femern-projektet, forankres og kan blive af uvurderlig betydning for virksomheder, uddannelsesinstitutioner, erhvervsfremmeaktører med mere. Det vil give os en konkurrencemæssig fordel i forhold til kommende byggerier i såvel ind- som udland. Det gælder navnlig bæredygtigt byggeri og dygtiggørelse af arbejdskraften, siger Michael Svane

Også DI Byggeri ser store perspektiver i videns- og læringscenteret. 

- Erhvervseventyret omkring Femern er allerede startet, og nu skal vi have det til at give afkast. Vi skal bruge den viden og de metoder, der skabes, så det gavner de mindre vækstvirksomheder. Videns- og læringscentret får en central rolle, fordi vi her kan lægge dagligdagen til side og øve os i at blive dygtigere til at bygge innovationssamarbejder og værdikæder, lyder det fra Anders Stouge, direktør i DI Byggeri.

Han mener, danske virksomheder skal være forberedte på hård konkurrence inden for grønt byggeri. 

- Andre steder i verden er der også fyrtårnsprojekter i gang, og vi skal også forvente en stærk EU-regulering af området i fremtiden. Derfor er der behov for at træde på speederen og få værdikæden til at arbejde tættere sammen, siger han. 

Hvad er Femern Videns- & LæringsCenter?

  • Videns- og læringscenteret er en del af Erhvervsfyrtårn Femern, som skal sikre, at Femern-forbindelsen bliver en katalysator for fremtidig vækst og udvikling i Region Sjælland.
  • Femern Videns- & LæringsCenter, som skal være et pejlemærke for fremtidens grønne byggeri og infrastrukturprojekter. 
  • Det er aktivt fra 1. september og ligger i Rødbyhavn tæt på tunnelelementfabrikken og de øvrige anlægsaktiviteter.
  • Et Residential College med overnatningsmuligheder for studerende og forskere bliver tilknyttet centeret

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094