23948sdkhjf

Arkitekter vinder stor klimasikring - udvælgelsen bød på en kreativ teaterforestilling

C.F. Møller vinder "på grund af deres nytænkende og spændende løsning på "klimatilpasningsudfordringen"

Arkitektfirmaet C.F. Møller har med forslaget Bådparken vundet Aalborg Kommunes arkitektkonkurrence om at sikre Aalborg Vestby mod oversvømmelser og skaber et attraktivt fjord- og parkliv, der forbinder Aalborg Vestby med vandet.

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Teamet med virksomheden C.F. Møller i spidsen består af en mængde bidragende virksomheder: C.F. Møller, Deltares, Raw Mobility, Arki-Lab og EKJ.

Bådparken - klimasikring af Aalborg Vestby

Området, som C.F. Møllers vinderprojekt Bådparken dækker, strækker sig fra den nedlagte Spritfabrik til Vestre Fjordpark, og er det sidste stykke af området langs fjorden, som er truet af oversvømmelse og fremstår uden kobling til Aalborg by. Området rummer blandt andet to bådehavne, et madmarked og broforbindelse over fjorden. Bådparken klimasikrer både havnene og Aalborg Vestby. Samtidig skaber det en ny rekreativ kobling mellem vand og by uden at miste den særegenhed, der er opstået i kontrasten mellem Vestbyens velorganiserede og tætte karréer og det alsidige havnemiljø.

Den overordnede klimasikring af Vestbyen etableres med et med dige i den grønne park mellem havnen og byen, som et slynget landskabstræk med naturligt formede, sammenhængende bakker, der bugter sig gennem parken, hvor det skaber rum og opholdsnicher, afskærmet fra den trafikerede vej fra centrum mod Vestbyen. For at skabe sammenhæng mellem havn og by, brydes diget med portaler mellem by og havn,, der inviterer områdets brugere til ophold ved vandet.

Byrum, som i dag er usammenhængende, forbindes i et nyt forløb med brosten fra havnekanten, der får en træpromenade med opholdsarealer i forskellige niveauer. Kajkanten forhøjes og sikrer Skudehavnen men opretholder adgangen til fjord og havnebassin, som indbyder til aktivitet, ved og i vandet.

Med en fremtid præget af storme og oversvømmelser, viser Bådparken hvordan kystnære bymiljøer kan tilpasses og eksistere i overensstemmelse med klimaforandringerne.

Kilde: C.F. Møller

– C.F. Møller har vundet på grund af deres nytænkende og spændende løsning på klimatilpasningsudfordringen, og fordi de i særlig grad har formået at imødekomme de ønsker, som kommunen, beboerne og områdets brugere har givet udtryk for, fortæller rådmand i By og Land, Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Forslaget har derudover et stærkt fokus på at fastholde Vestbyens særlige kvaliteter, blandt andet dens mangfoldighed og nærhed til både fjord og by - et fokus som vi har vægtet meget højt.

Klimasikring med et socialt formål

Aalborgs Vestbys kyst- og havnearealer ved Limfjorden er plaget af oversvømmelser på grund af stigende vandstande og hyppigere storme, hvilket giver en udfordring for havnens byggeri og erhvervs- og boligområdet Aalborg Vestby.

– Med Bådparken formår vi også at give klimasikringen et socialt formål. Klimasikring i form af højvandssikring anses ofte som barrierer mellem by og vand. Men på strækningen fra Spritfabrikken til Fjordparken skaber vi urbane og landskabelige rum, både store og små – for store og små, der sikrer Aalborgs relation til fjorden som er en del af byens DNA, siger Jens Rex, Head of Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects.

Bådparken strækker sig fra den nedlagte Spritfabrik til Vestre Fjordpark i Aalborg. Det er målet at bevare og understøtte de eksisterende funktioner og aktører i området, herunder roklubberne.

Udvælgelsesproces med en kreativ teaterforestilling

For at være sikre på, at det helt rette hold blev sat, har konkurrenceperioden strakt sig over det meste af et år og budt på både borgermøder, workshops, kunst med klima som tema og en kreativ teaterforestilling.

I februar i år igangsatte Aalborg Kommune nemlig arkitektkonkurrencen, hvor fire deltagende teams skulle komme med deres bud på klimasikring af Vestbyen under temaerne 'klimatilpasning', 'fjord- og parkliv', 'de grønne og blå kvaliteter' samt 'rekreative forbindelser og trafik'.

I slutningen af marts blev to ud af de fire deltagende teams udvalgt til at fortsætte til konkurrencens fase 2, hvor de fik lejlighed til at præsentere deres ideer på et borgermøde samt workshop med områdets interessenter. I august i år har dommerkomiteen bedømt begge teams, og C.F. Møller blev udvalgt som vinder.

Inden det konkrete arbejde kan sættes i gang, skal forslagets elementer beskrives nærmere, og der skal kigges på samspillet mellem klimaløsning, trafik, parkering, beplantning med mere. Dette vil blive gjort i samspil med områdets interessenter.

Kobler sig til tidligere projekt af C.F. Møller Architects

Bådparken kobler sig til Aalborg Havnefront, som C.F. Møller Architects også står bag. Aalborg Havnefront har været igennem en stor omdannelse hvor byrum og bebyggelse er blevet hævet for at sikre for stigende vandstande, og hvor adgangsvejene til fjorden er bundet sammen med byen.

Bådparken udvikles i tre etaper. Første etape er planlagt til at starte i slutningen af 2024. Hele udførelsen forventes at være færdig ved udgangen af 2027.

Konkurrences er støttet af Realdanias og Miljøministeriets partnerskab ´Byerne og det stigende havvand´.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.281