23948sdkhjf

Har udviklet et nyt system og genlærer en gammel kunst - nu er der lagt låg på prestigeprojekt

Byggeriet af UN17 Village i Ørestad, der som navnet antyder anvender FN’s 17 verdensmål som designredskab, skrider hastigt frem.

Denne uge blev er ’lagt låg på’, så råhuset til den første af i alt fem bygninger på samlet 35.000 kvm står færdigt. Dagen blev markeret med taler og pølsevogn for at fejre de håndværkere, som virkeliggør visionen om at inkorporere alle 17 verdensmål i én helhedsløsning.

CG Jensen er totalentreprenør på det 535 boliger store, prestigeprojekt på sydspidsen af Ørestad, for ejendomsudvikleren NREP.

– Det er svært ikke at være lidt stolt – og meget glad. Ikke mindst når vi kan fejre opførelsen af et helt særligt byggeri som UN17 Village. For selv om vi har bygget og anlagt meget her i Ørestad i løbet af de sidste 17 år, så må vi bare sige, at UN17 skiller sig ud, siger adm. direktør i CG Jensen, Michael S. Larsen, om projektet.

UN17 Village opfylder en række certificeringer, for eksempel DNGB, WELL og den frivillige bæredygtighedsklasse. Når byggeriet står endeligt færdigt i 2024, vil det bestå af fem bygninger, 535 boliger og huse 1.100 beboere.

Byggeriet da også betegnes som et åbent laboratorium for at skabe og udbrede fremtidens bæredygtige løsninger i byggeriet. Den første bygning er samtidig Danmarks højeste træbyggeri. Det har krævet både udvikling af et nyt byggesystem og – i en dansk kontekst – at genlære kunsten at bygge højt i træ. Håbet er, at dette og andet pionerarbejde ved byggeriet kan udbredes i byggebranchen og fremme en bæredygtig udvikling, som ikke alene fokuserer på CO2-reduktion.

– Det grønne og klimavenlige er blot et element af et bæredygtigt byggeri. Vi skal have byggerier, der samtidig er sunde for mennesker at leve i, der fremmer fællesskaber og biodiversitet samt producerer deres egen elektricitet og opsamler regnvand, sagde Nicole van der Star, investement developer, NREP, ved rejsegildet om nogle af ambitionerne for UN17 Village.

UN17 Village

UN17 Village i Ørested er udviklet af NREP i samarbejde med Lendager, Sweco Architects, Moe og CG Jensen.

CG Jensen opfører de 35.000 kvm i totalentreprise - som en del af byggeriet opfører entreprenøren Danmarks højeste træbyggeri.

Byggeriet går efter at modtage både en DGNB-hjerte og WELL-certificering, som det første byggeri på dansk jord. WELL-certificeringen er en amerikansk ordning, der ligesom DGNB-hjerte har fokus på sundhed, men især den sociale dimension af sundhed og velvære.

Når UN17 Village står færdig på sydspidsen af Ørestad, vil det kunne byde godt 1.100 beboere inden for.

Udlejning af de første bygninger i UN17 Village forventes at begynde primo 2023, og der forventes indflytning medio 2023.

Kilde: Nrep/CG Jensen

Entreprenøren har investeret stort

CG Jensen har lagt en stor investering i at forberede sig på blandt andet træbyggeriet. Dette omfatter medarbejdere, som har været på studiebesøg i Sverige for at tilegne sig kompetencer inden for samlingsdetaljer, logistik og fugtstrategi.

Håndværkerne har samtidig oplevet et anderledes arbejdsmiljø end vanligt, idet CG Jensen for første gang har leveret en delvist fossilfri byggeplads; den kører i høj grad på biobrændstof og elektricitet, herunder verdens første serieproducerede elektriske betonbil.

– De har brugt grønnere betontyper med markant lavere CO2 aftryk – og de maskiner, de benytter, kører på el og biobrændsler. Alt imens solcellerne på taget af skurvognsbyen producerer grøn strøm, siger adm. direktør i CG Jensen, Michael S. Larsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Politikere har set sig sure på importeret affald - men er der et problem?
Mærsk melder ud efter store jordskælvsødelæggelser i vigtig havn
Carlsberg spinder guld på Rusland under salgsproces
Disse entreprenører sender flest penge i statskassen
Nu vil møbelproducent have sine stole retur
Typehusfirma kæmper for overlevelse
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.156