23948sdkhjf

Blev først frifundet: Nu er svenske dokumentarister dømt for brud på gravfred ved 'Estonias' vrag

To svenskere er mandag dømt for brud på gravfreden, efter at have filmet ved 'Estonia's vrag.

Journalisten Henrik Evertsson samt vragekspert og filmskaber Linus Andersson er netop blevet dømt for at have brudt gravfreden ved færgen 'Estonia', der sank til bunds i Østersøen i 1994. Det skriver SVT

De to dokumentarister er ifølge mediet begge idømt 40 dagsbøder, men nægter sig begge skyldige, og siger til SVT, at de vil anke dommen. 

De blev ellers til at at starte med frifundet tilbage i februar 2019, hvor de ved retten i Göteborg var tiltalt for at have brudt gravfreden i forbindelse med optagelser til en tv-dokumentar. Dokumentaren fik stor opmærksomhed, og med i udsendelsen var blandt andet billeder af et stort hul i skibsvraget, som frem til da ikke havde været offentligt kendt.

Anklageren i sagen krævede i 2019, at den prisbelønnede journalist Henrik Evertsson og kollegaen skulle idømmes en betinget dom og dagbøder, fordi de sendte en dykkerrobot ned for at tage billeder af vraget.

Kunne alligevel prøves efter svensk lov

De nægtede sig dog skyldige, da de sejlede ud fra Tyskland i en tysk båd. Tyskland har ikke underskrevet loven om gravfred ved 'Estonia', og hvor skibet var, gælder international sølov.

Men appelretten i Sverige besluttede i februar i år, at dykningen kan prøves efter den svenske lovgivning - den såkaldte Estonialov. Derfor er sagen gået om. 

"Denne dom er forkert"

De to dokumentarister mener dog fortsat ikke, at de har begået noget kriminelt, og til SVT siger Linus Andersson følgende: 

- Vi mener stadig, at Estonialoven ikke gælder i denne sag, og at denne dom er forkert, siger han.

Ifølge SVT overvejer anklager Helene Gestrin også en ankesag, da det blev taget i betragtning, at der blev udført journalistisk arbejde, og det mener hun ikke, bør være en formildende omstændighed.

'Estonia' var i september 1994 på vej fra Tallinn i Estland til Stockholm i Sverige, da den kæntrede i hårdt vejr og sank på mindre end en time. 852 mennesker mistede livet, mens kun 137 blev reddet.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078