23948sdkhjf

600 meter betonrør uden cement lagt i jorden i Aarhus: CO2-udslippet halveres, mens styrken bevares

Betonproducenten IBF har udviklet et betonrør uden cement, der mere end halverer CO2-aftrykket. Aarhus Vand er betonproducentens første kunde til det nye produkt 

På Lykkesholm Allé i Aarhus-bydelen Viby har forsyningsvirksomheden Aarhus Vand netop fået lagt 600 meter cementfrie betonrør ned i jorden. 

Betonrørene kommer fra den danske betonproducent IBF, der som de første i Danmark har udviklet et betonrør uden cement. Rørene mere end halverer CO2-aftrykket sammenlignet med almindelige betonrør, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Her lyder det videre, at resultatet er opnået uden at gå på kompromis med styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer fra rørene.

- Det er super, at Aarhus Vand vælger at gå forrest med det her projekt. Vi har lagt mange timer og penge i udviklingen af de cementfrie betonrør, som vi er meget stolte af og virkelig tror på, udtaler Jesper K. K. Bang, der er ingeniør og afdelingschef i IBF, i pressemeddelelsen.

Betonproducenten forklarer, at de cementfrie rør aktuelt er "lidt dyrere" end almindelige betonrør, men virksomheden forventer, at prisen bliver mere konkurrencedygtig i takt med en stigende efterspørgsel.

Ingen omlægning i produktionen

Aarhus Vand er den første kunde til de nye betonrør, og her hilser man opfindelsen mere end velkommen.

- Det er generelt en udfordring at reducere CO2-udledningen i anlægsarbejdet, fordi der benyttes mange store, dieseldrevne maskiner og beton, som har et højt CO2-aftryk. De cementfrie betonrør fra IBF er en nyhed, som understøtter hele den bevægelse, Aarhus Vand er inde i for at reducere vores CO2-aftryk. Det er et meget velkomment bidrag, udtaler Morten Østergaard Nielsen, projektchef i Aarhus Vand.

For IBF medfører de cementfrie betonrør ikke de store ændringer i produktionen af rørene, lyder det.

Heller ikke for den udførende entreprenør Arkil, der har lagt rørene i jorden på Lykkeholms Allé, er der ændret noget i forhold til arbejdet med traditionelle betonrør. 

- Bortset fra farven er der ingen forskel overhovedet på at opbevare og lægge de cementfrie betonrør. De kræver ingen ekstra uddannelse eller instruktion, så det er egentlig bare at gå i gang med at lægge dem i jorden, siger Flemming Holm, der er byggeleder hos Arkil.

Cementfrie betonrør

Cement har historisk set været en uundværlig ingrediens i opskriften bag beton, hvor det fungerer som bindemiddel i blandingen af sand, sten og vand.

Det er produktet Geoprime, der erstatter cement som bindemiddel. Geoprime kommer fra den finske leverandør Betolar og er baseret på højovnsslagge - et restprodukt fra stålproduktion. 

Der findes endnu ingen EU-standard for cementfri beton, men med hjælp fra uafhængige testinstitutioner har IBF fået dokumentationen af de nødvendige krav til betonrørene på plads.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 pct. af den globale CO2-udledning.

Kilde: IBF

Se nøgletal for:
Læs mere om: Arkil Aarhus Vand IBF
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236