23948sdkhjf

Udviklere skal gøre sig ekstra umage i Aarhus: "Sengebygningen rummer så meget kulturarv"

Udviklerne skal gøre sig ekstra umage for at komme i betragtning som køber af den næsten 200 meter lange sengebygning på det gamle Amtssygehus i Aarhus, som Aarhus Kommune netop har sat til salg.

Det er ikke et hvilket som helst udbud. Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang

Inde bag de tykke røde mure med karakteristiske gule murstensbånd og markante indgangspartier er aarhusianere gennem 80 år blevet undersøgt, opereret og indlagt på de mange hospitalsstuer. De originale hospitalsbygninger er bevaringsværdige. Derfor bliver det afgørende for de kommende udviklere, at de respekterer og bygger videre på historien og det det særlige kulturmiljø, når bygningerne skal omdannes til boliger, erhverv og andet som led i Udviklingsplan for Amtssygehuset.

– Det er ikke et hvilket som helst udbud. Sengebygningen rummer så meget kulturarv- og miljø, at det eksisterende byggeri har både ret og kvalitet til at blive en del af byens fremtid. Og netop det særlige kulturmiljø gør, at det nye kvarter omkring det gamle amtssygehus har potentiale til at blive en af vores små byer i byen, lyder det fra siger Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang i en pressemeddelelse fra kommunen

Ud over sengebygningen indeholder udbuddet også to karréer til nybyggeri nord for sengebygningen. Ejendommen har ifølge udbudsmaterialet et grundeareal på lidt over 13.000 kvm.

Udvikler kan lave boliger på tagetagen

De bevaringsværdige bygninger med deres historie og identitet skal udgøre grundstenen i det nye kvarter ved det tidligere amtssygehus. Derfor bygger udbuddet både på en udviklingsplan men også på en kvalitetshåndbog, der sætter retning for udviklingen med det formål at bevare- og videreudvikle det eksisterende kulturmiljø.

– Sengebygningen spiller en hovedrolle i det kommende bykvarter. Derfor er det afgørende, at den bliver et godt eksempel på, hvordan vi bevarer både historie og kvalitet i omdannelsen af kvarteret. Og jeg er meget spændt på at se, hvordan udviklerne får nyt og gammelt til at gå op i en højere enhed, siger stadsarkitekt Anne Mette Boye.

Den kommende udvikler har mulighed for at udnytte tagetagen på sengebygningen til boliger. Og så skal der skabes en ny portåbning midt i bygningen, som forbinder den nordlige og sydlige del af en ny bydelspark, så der bliver en ny stiforbindelse hele vejen igennem kvarteret - fra den nye allégade i Nord til Regenburgs Plads ved Silkeborgvej i Syd. Parkering til alle tre bygninger skal foregå i p-kælder under de nye karréer.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328