23948sdkhjf

Forfatteren Asser Amdisen er en af dansk søfarts store fortællere

Asser Amdisen kæmper hårdt for skoleskibet 'Georg Stage' og erindringen om dansk søfart

Direktør for Stiftelsen Georgs Stages Minde, Asser Amdisen fyldte 50 år den 31. august 2022. 

Asser Amdisen er Cand. Mag. i historie med speciale i Struensetiden, men favner bredt og udfolder sin store arbejdskapacitet og energi som direktør for stiftelsen, samfundsdebatør, forfatter, foredragsholder og bestyrelsesformand for Brandbjerg Højskole. 

Asser Amdisen taler højt både bogstaveligt og i overført betydning

Han er desuden medlem af bestyrelsen for M/S Museet for Søfart i Helsingør. Forfatterskabet er efterhånden langt og omfatter syv værker; herunder En ualmindelig og kortfattet Danmarkshistorie (2017) der gjorde ham kendt for at kunne fortælle Danmarks historie på et minut. 

Forfatterskabet rummer også en debatbog om demokrati, Nu vi taler om demokrati (2018) og senest i 2022 jubilæumsbogen om skoleskibet Georg Stage og den tilhørende søfartsskole, Georg Stage - på kryds mod tidsånden. Han fortæller selv at han som barn havde kælenavnet ”mange ord” hvilket ikke er overraskende så man ser på hans aktiviteter.

Georg Stage

Asser Amdisen blev direktør for Stiftelsen Georgs Stages Minde i 2012 efter nogle år som forstander på Ryslinge Højskole. Karakteristisk for hans drivetog han en uddannelse som "Master of Public Governance" fra CBS efter ansættelsen i stiftelsen.

Han har en stor del af fortjenesten for at stiftelsen på 10 år har fået en moderne drift og organisation, stabil økonomi og ikke mindst at skoleskibet er blevet renoveret for kr. 60 mio. hvorved dets levetid er sikret et pænt stykke tid ud i fremtiden. Han har også været drivkraften bag at samle politisk opbakning til at skoleskibet har sejlet to togter om året siden 2019, og fokuserer i det hele taget på at holde skoleskibet synligt ved mange danske havneanløb, og deltager selv flittigt på bl.a. folkemødet.

Taler højt

Asser Amdisen taler højt både bogstaveligt og i overført betydning. Dette har ført til en del medvirken i radio og TV; navnlig som hushistorikker på DR P3, men også på stiftelsens vegne og i andre forhold, der ligger ham på sinde. Holmens for - og fremtid er et eksempel herpå. 

Han har betydelig politisk tæft og interesse hvilket muligvis kan spores tilbage til tiden som elevrådsformand og aktivitet i forskellige ungdomsorganisationer. Det samme gælder nok hans instinktive skepsis overfor autoriteter og vanetænkning, samt troen på at man kan forandre verden.

Asser Amdisen er gift med ungdomskæresten, folklorist og forperson for Humanistisk Samfund Lone Ree Milkær; sammen har de to døtre.

Fødselsdagen og hans 10 års jubilæum som direktør blev markeret med reception den 31. august 2022.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093