23948sdkhjf

Organisation frygter SMV-død i yderområder: Efterlyser mere handlekraft

De små og mellemstore virksomheder er i fare for at måtte dreje nøglen om permanent som følge af energikrisen og inflationen, mener SMV Danmark. 

Energikrisen og den høje inflation kan betyde permanente lukninger i yderområderne.

Det mener erhvervsorganisationen SMV Danmark. 

- Vi frygter, at der kommer strukturelle lukninger, hvor den lille bager eller købmand i udkantsområderne lukker, og hvis det sker, så er der stor risiko for, at de aldrig åbner igen, hvilket kan medføre, at folk fraflytter de områder, siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMV Danmark til Nordiskemedier.dk.

Han taler på vegne af medlemmerne af SMV Danmark, som ifølge direktøren er hårdt ramt på flere parametre.

- 40 procent af vores medlemmer er personligt ejede virksomheder, og det vil sige, at man hæfter personligt for sin gæld. Det betyder, at man sætter sit familieliv og sine børns trivsel over styr, og på den måde handler det om mange flere menneskelige konsekvenser, forklarer Jakob Brandt og uddyber: 

- Hvis det koster en virksomhedsejer 50.000 kroner hver måned at gå på arbejde, så tror jeg godt, man kan forestille sig, at det kan man ikke gøre særligt længe, siger han.

Betaler af på gæld allerede

Udmeldingen kommer i kølvandet på den brede politiske energipakke, der blev vedtaget fredag. Ifølge Jakob Brandt er energipakken kærkommen men ikke tilstrækkelig.

- Som udgangspunkt er vi glade for, at man har set, der er behov for en håndsrækning, men i praksis tror vi ikke på, at den gør en nævneværdig forskel, siger Jakob Brandt.

Han fremhæver, at virksomhedsejerne i forvejen er klemte.

- Når det gælder lånemuligheden (som er en del af energipakken red.), så er der en del virksomheder, der stadig betaler af på de coronalån, de måtte tage for at klare sig gennem pandemien, og derfor kan jeg godt forstå, at man ikke ser det som en løsning at forgælde sig endnu mere, siger Jakob Brandt.

Vil have fasttrack-spor

Han erkender, at energikrisen og inflationen uundgåeligt vil have omkostninger.

- Vi er helt med på, at den situation, vi står i nu betyder, at der er virksomheder, der skal lukke, og det vil gøre ondt, men vi savner noget af den der handlekraft, der var under corona, hvor det var så meget krisesituation, at man kunne tilsidesætte en række regler, lyder det fra Jakob Brandt, der fortsætter:

- Det mener vi også, man bør kunne nu. Vi efterspørger et fasttrack-spor, som giver mulighed for at indrette sig med grønnere energi udenom en masse bureaukrati, siger han.

Han efterlyser desuden en yderligere prisnedsættelse på energien.

- Vi mener, der bør være mere rabat på energien, fordi man bør anerkende, at der er en vis mængde energi, som virksomheder bruger og ikke kan spare på, lige meget hvor meget de gør for at spare, siger han.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078