23948sdkhjf

Ingeniørerne om udspil: Regeringen gambler med kvaliteten

Regeringens planer om at forkorte næsten hver tredje kandidatuddannelse på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser med et år, bekymrer Ingeniørforeningen, IDA.

Der er stor efterspørgsel på kandidater indenfor ingeniør, it og teknik, og derfor møder regeringens udspil "Danmark kan mere III" skepsis hos Ingeniørforeningen IDA.

Det skriver fagforeningen i en pressemeddelelse.

- Det er noget af en omvæltning af vores uddannelsessystem, der bliver lagt op til. På ingeniørområdet har vi i årevis haft et velfungerende arbejdsmarked for diplomingeniører med en bachelorgrad og civilingeniører med en kandidatgrad. Der er stor efterspørgsel på begge grupper, så langt øjet rækker, og en hel del civilingeniører ansættes i store virksomheder, som endda mener, at en toårig kandidatgrad knap nok dækker deres behov. Derfor skal man træde ekstremt varsomt, hvis vitale dele af dansk erhvervsliv slet ikke har en efterspørgsel på etårige kandidater, siger Laura Klitgaard, formand for Ingeniørforeningen IDA i pressemeddelelsen.

Ifølge Ingeniørforeningens mismatch-analyse udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Ingeniørforeningen, IDA, vil Danmark i 2030 mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse.

- Derfor kan det virke en anelse overilet, når regeringen lægger op til, at næsten hver tredje kandidat på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser skal laves om til en etårig kandidat. Vi skal huske på, at vi er et vidensamfund, og at det netop er viden som vores virksomheder og samfund lever af. Der skal derfor en være en noget mere grundig dialog med virksomhederne om, hvorvidt der er et jobmarked for etårige kandidater eller ej, inden man ryster posen så voldsomt, udtaler Laura Klitgaard i pressemeddelelsen.

Formanden minder om den høje kvalitet, som de danske uddannelser har. 

- Vi skal huske på, at vores konkurrenceevne bygger på, at vi er dygtige og innovative. Der er andre lande i verden, der eksempelvis udklækker langt flere ingeniører, end vi gør herhjemme. Men vi uddanner altså vores, så de placerer sig på øverste hylde. Den kvalitet, skal man ikke gamble med, ved at forkorte kandidatuddannelserne med et år, siger hun i pressemeddelelsen.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Kunst på byggehegn giver byggepladsen et smukt ansigt udadtil
Nu får alle ansatte i regionerne ret til fuld tid
Private botilbud dræner kommunernes plejebudget - en lille bitte smule
Vestjyde bliver formand for FOAs Social- og Sundhedssektor
Hovedstadens Letbane kan blive over en milliard dyrere
Appel til danske virksomheder: Råb EU op og vis, at PVC ikke uden videre kan erstattes
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.082