23948sdkhjf

Højteknologisk fabrik investerer i to nye 3D-printere - det er der én særlig årsag til

Det er et imponerende set up af 3D-printere, der fylder afdelingen for additiv fremstilling hos SPT Vilecon i Hedehusene. 

Printerne står sirligt side om side med små beholdere med polymerer, der dermed lynhurtigt kan skiftes ud i maskinerne i takt med behovet. Produktionen er igang på 3D-printerne, der hurtigt er blevet et af SPT Vilecons vigtigste aktiver på den højteknologiske fabrik.

Men det vender vi tilbage til...

Adm. direktør og partner hos SPT Vilecon, Bjarne Andersen, viser rundt. To renrum - klassificeret i henhold til ISO-klasse 8 - er en del af fabrikken, der også rummer flere sprøjtestøbemaskiner af forskellige fabrikater.

- Det er vigtigt for os, at vores plastmagere kender alle brands og har trænet dem hjemmefra, så de ikke står på bar bund, når de arbejder hos kunderne, forklarer Bjarne Andersen, der for et par måneder siden bød velkommen til en kapacitetsudvidelse på fabrikken i form af en ny sprøjtestøbemaskine.

- Når vi står hos kunderne, skal vi ikke bruge kundens tid på, at vi lærer styringssystemerne på de enkelte maskiner. Vores folk er trænet og klar hjemmefra, så kunden ikke betaler for vores træning. Derfor har vi et stort set up af sprøjtestøbemaskiner her i Hedehusene, forklarer Bjarne Andersen, der er maskiningeniør af uddannelse med speciale i plastprocesser.

3D vinder frem

Det oprindelige SPT - Scandinavian Plastic Technology - var bygget op på et fundament af produktionsoptimering, fejlfinding af sprøjtestøbeforme og processer på kundens matrikel. Derfor er sprøjtestøbemaskiner og vedligeholdelse heraf stadig en vigtig del af forretningen, selvom additiv fremstilling vinder stærkt frem i disse år. 

Kodeordene er 'omstillingsparathed' og 'fleksibilitet' i et krævende marked, hvor kvalitet og time-to-market er afgørende for kundetilfredsheden. Og det er her 3D-print har sin store berettigelse.

Det er her, de nyeste indkøb kommer ind i billedet. SPT Vilecon har nemlig udvidet maskinparken med to nye 3D-printere fra Arburg og Addifab. Det er sket i takt med en erkendelse af, at en del kunder ønsker at kunne kvalitetsteste på prototyperne, blandt andet for at spare tid.

"Husk: Det er en skuemodel." 

- Vi deltager i mange store og dyre projekter i medico-industrien, og fremstiller i den forbindelse en del prototyper, hvor vi støder på samme udfordring igen og igen: Skuemodellen kan ikke holde til en kvalitetstest. Den er simpelthen ikke stærk nok. Kunderne vender som oftest retur med bemærkningen: "Den er rigtig fin, men konstruktionen går i stykker," siger Bjarne Andersen.

SPT Vilecon var derfor i markedet efter en 3D-printer, der kan fremstille skuemodeller, der også holder i kvalitetstest. Her kommer Freeformeren fra Arburg ind i billedet.

Freeformeren kan printe i materialer, der også kan kvalitetstestes, fordi de en-til-en printes i samme materialer, som det endelige emne skal sprøjtestøbes i.

- Vi kan anvende plastgranulater som dem, der anvendes til sprøjtestøbning. Dermed har vi en bred vifte af kvalificerede originalmaterialer til rådighed. Det er en kæmpe fordel. Bjarne Andersen, direktør og partner, SPT Vilecon

- Vi kan anvende plastgranulater som dem, der anvendes til sprøjtestøbning. Dermed har vi en bred vifte af kvalificerede originalmaterialer til rådighed. Det er en kæmpe fordel, siger Bjarne Andersen, der i mange år har holdt skarpt øje med markedet for additiv fremstilling for at være på forkant med markedet.

- Vi har løbende været i kontakt med både Arburg og Addifab for at følge udviklingen på deres 3D-printere. Hvornår er systemerne modne nok? Det synes vi, at de er nu, siger Bjarne Andersen.

Materialet er alt

Materialet er hele omdrejningspunktet, forklarer Bjarne Andersen:

- Polymeren er en stor bidragsyder til selve styrken og konstruktionen. SLS- og SLA-additiver kan ikke holde til det samme som polymererne PC og ABS, siger han.

I har adskillige 3D-printere i jeres portefølje. Hvad kvalificerer jeres køb af flere?

- Tid er en afgørende faktor. Alternativet har hidtil været, at kunden ventede otte-ti uger på fremstilling af et værktøj, der kan producere en prototype i de selvsamme materialer, som emnet på sigt skal støbes i - men det har kunden som regel ikke tid til. Og når man med de nye maskiner på markedet kan demonstrere de endelige emner overfor kunden - og dermed skære time-to-market markant ned - så begynder det at blive rigtig interessant, siger Bjarne Andersen. 

Er SPT Vilecons øvrige 3D-printere på fabrikken blevet overflødige?

- På ingen måde. Hver printer har sin berettigelse. Kunderne efterspørger forskellige ting. Når vi starter et nyt projekt op - og der kun skal kigges på design og udseende - kan prototyperne med fordel printes på vores almindelige '3D-pølseprintere'. De løser opgaven hurtigere og billigere. Vi vil også stadig få produceret 3D-print hos leverandører, blandt andet Damvig, som jo er super dygtige til det, de laver.  Med Freeformeren og med Addifab har vi blot fået endnu større muligheder og fleksibilitet overfor kunderne, siger Bjarne Andersen.

Freeformeren kan også producere lavvolumen-serier, og man kan begynde at printe i bløde materialer, TPE og silikone, hvilket også giver en række fordele.

Der er dog stadig begrænsninger med 3D-print. Blandt andet varierer styrken på emnet, alt efter hvilken retning, man printer det i, forklarer Bjarne Andersen. 

- Vi kan komme op på 80 procent, nogle gange 90 procent i forhold til den styrke, du får i et færdigt, sprøjtestøbt emne. Nøjagtigheden er også en begrænsning, men det vil det altid være med 3D-print, siger direktøren.

SPT Vilecon har også for nylig investeret i en 3D-printer fra Addifab. 3D-printeren kan printe indsatser til sprøjtestøbemaskiner med stærk præcision helt ned til 10µm. Forme, der egner sig til prototyper eller til lavvolumen-serier. Materialer, der er ens med de polymerer, man bruger i en regulær sprøjtestøbningsproces.

SPT Vilecon

SPT Vilecon er et danskejet udviklings- og konsulenthus, der leverer komplette løsninger, hovedsageligt til medico og farmaceutisk industri.

Virksomheden beskæftiger ca. 30 medarbejdere, heraf blandt andre højt specialiserede plastmagere, plastmekanikere, værktøjsmagere, formkonstruktører, ingeniører og en jurist til at håndtere standarder og kontrakter.

Fabrikken i Hedehusene råder over egne produktionsfaciliteter med testudstyr, et bredt udvalg af additive printere og plaststøbemaskiner. 

SPT Vilecon er certificeret i ISO 13485:2016 Kvalitetsstyringssystem til medicinsk udstyr. Certificeringen dækker hele produktets livscyklus.

SPT Vilecon blev til under en fusion af virksomhederne SPT – Scandinavian Plastic Technology og VILECON.

Er I gode til at prøve nyt af?

- Vi har den filosofi, at man skal turde investere i fremtiden, også for at have kapaciteten til at tiltrække andre typer af kunder og tilbyde andre processer end dem, man havde i forvejen. Fleksibilitet og idérigdom åbner op for nye kunder i butikken. Vi har et koncept, hvor vi kan hjælpe vores kunder på mange måder. Det giver en fleksibilitet, som kunden har svært ved at finde andre steder. Vores kunder bliver gladere for os, hvis vi gør noget, der er anderledes, og som giver dem økonomiske fordele, siger Bjarne Andersen.

- Man skal have lysten til at prøve noget nyt af, ellers står man stille. Jeg ville ønske, at jeg havde tyve forskellige 3D-printere fra hvert fabrikat stående hernede, så vi kunne teste dem af i forskellige set ups, siger direktøren for SPT Vilecon.

Betyder jeres investeringslyst også noget for jeres evne til at fastholde medarbejdere?

- Det vil jeg mene. Vores konstruktører får mange flere tangenter at spille på, og i samarbejde med formværkstedet kan de få idéen til, hvordan 3D-formen skal bygges op. Formværkstedet får også nogle teknologier testet af, inden de begynder at skære i stålet. Vi har en masse stamforme og laver indsatsen for at holde prisen nede. Vores medarbejdere får lov at bruge deres faglighed hver dag, og den faglighed styrkes, når de udfordres med nye metoder og nye maskiner, siger Bjarne Andersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079