23948sdkhjf

Energinet ser stort potentiale i kommuner og virksomheders udsættelse af energiforbrug

Hos Energinet ser man gode fremtidsmuligheder i den teknologi, der gør, at eksempelvis kommuner og virksomheder kan udsætte deres energiforbrug, når der er spidsbelastning på elnettet.

Denne fleksibilitet betyder, at hvis en forbruger et sted kan undvære strøm i en kortere periode, så kan forbrugeren enten være med til at hjælpe elnettet, så dette ikke overbelastes eller sikre, at en anden mere kritisk installation få lov at bruge strømmen i stedet.

Nordiske Medier har beskrevet, hvordan Kalundborg-firmaet Power 2 Climate Change (P2CC) byder ind på det marked.

- De her systemer kan automatisere en hel masse, så vi alle sammen i et eller andet omfang kan begynde at stille vores fleksibilitet til rådighed. Det, tror jeg, er fremtiden, og det kan være med til at frigive et meget stort fleksibilitets-potentiale, der jo faktisk ligger, siger Line Kamp Bräuner, seniormarkedsudvikler hos Energinet.

En ny målgruppe

Hun forklarer, at det er relativt nyt, at virksomheder som P2CC kan aggregere meget små enheder, hvorimod de store balanceansvarlige – som de store el-handelsselskaber – primært har interesse i at aggregere større enheder.

- Det nye med P2CC og deres konkurrenter er, at de henvender sig til en helt anden og ny målgruppe, hvor de fokuserer på nogle ydelser, som stort set ikke har noget energi. Det vil sige, at de kan arbejde udenom de traditionelle balanceansvarlige og kan sælge disse ydelser direkte til Energinet, siger Line Kamp Bräuner.

Kun forbruget til at regulere udsving

Sol og vind giver nogle helt nye udfordringer for elforsyningen, da vi endnu ikke er i stand til lagre energien i forbindelse med overproduktion – og her kan disse nye virtuelle kraftværker komme til at spille en rolle.

- Med implementeringen af en hel masse vedvarende energi stiger vores behov for balanceringsydelser. Så vi har brug for, at der kommer flere og nye leverandører. I en verden med meget vind og sol - og så længe lagringskapaciteten er begrænset, er der primært kun forbruget til at regulere på de her udsving, der måtte være, siger Line Kamp Bräuner.

Øget bevidsthed om at optimere elforbruget

P2CC målretter i første omgang deres løsninger til større virksomheder og kommuner. Her findes mange installationer som for eksempel køle-frysehuse, ventilationsanlæg, opladningsstationer, samt en lang række andre apparater som i langt de fleste tilfælde kan skrue ned eller helt slukke for deres forbrug i kortere perioder, uden at det rammer deres formål.

Med tiden er det planen også at udvikle forretningsområdet til den private forbruger.

Line Kamp Bräuner kalder det en øjenåbner for os alle sammen, hvis vi bliver mere bevidste om, hvordan vi kan optimere vores eget elforbrug.

- Men også at vi rent faktisk kan tilbyde fleksibiliteten til elmarkedet, siger Line Kamp Bräuner.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Fra kontingent i en cigarkasse til 67.000 tilskuere og et velkendt brand: Organisationer hylder Skills
Lakridsmager troede, at han stod med et usælgeligt produkt: - Det grænser sig til vanvittige
Plastproducent går konkurs
EU-udspil skal fremme genanvendelse af plastaffald
Frugt bærer frugt: Medarbejdere giver donation til julehjælp
Inflationen falder en smule i eurolandene
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.11