23948sdkhjf

Energinet ser stort potentiale i kommuner og virksomheders udsættelse af energiforbrug

Hos Energinet ser man gode fremtidsmuligheder i den teknologi, der gør, at eksempelvis kommuner og virksomheder kan udsætte deres energiforbrug, når der er spidsbelastning på elnettet.

Denne fleksibilitet betyder, at hvis en forbruger et sted kan undvære strøm i en kortere periode, så kan forbrugeren enten være med til at hjælpe elnettet, så dette ikke overbelastes eller sikre, at en anden mere kritisk installation få lov at bruge strømmen i stedet.

Nordiske Medier har beskrevet, hvordan Kalundborg-firmaet Power 2 Climate Change (P2CC) byder ind på det marked.

- De her systemer kan automatisere en hel masse, så vi alle sammen i et eller andet omfang kan begynde at stille vores fleksibilitet til rådighed. Det, tror jeg, er fremtiden, og det kan være med til at frigive et meget stort fleksibilitets-potentiale, der jo faktisk ligger, siger Line Kamp Bräuner, seniormarkedsudvikler hos Energinet.

En ny målgruppe

Hun forklarer, at det er relativt nyt, at virksomheder som P2CC kan aggregere meget små enheder, hvorimod de store balanceansvarlige – som de store el-handelsselskaber – primært har interesse i at aggregere større enheder.

- Det nye med P2CC og deres konkurrenter er, at de henvender sig til en helt anden og ny målgruppe, hvor de fokuserer på nogle ydelser, som stort set ikke har noget energi. Det vil sige, at de kan arbejde udenom de traditionelle balanceansvarlige og kan sælge disse ydelser direkte til Energinet, siger Line Kamp Bräuner.

Kun forbruget til at regulere udsving

Sol og vind giver nogle helt nye udfordringer for elforsyningen, da vi endnu ikke er i stand til lagre energien i forbindelse med overproduktion – og her kan disse nye virtuelle kraftværker komme til at spille en rolle.

- Med implementeringen af en hel masse vedvarende energi stiger vores behov for balanceringsydelser. Så vi har brug for, at der kommer flere og nye leverandører. I en verden med meget vind og sol - og så længe lagringskapaciteten er begrænset, er der primært kun forbruget til at regulere på de her udsving, der måtte være, siger Line Kamp Bräuner.

Øget bevidsthed om at optimere elforbruget

P2CC målretter i første omgang deres løsninger til større virksomheder og kommuner. Her findes mange installationer som for eksempel køle-frysehuse, ventilationsanlæg, opladningsstationer, samt en lang række andre apparater som i langt de fleste tilfælde kan skrue ned eller helt slukke for deres forbrug i kortere perioder, uden at det rammer deres formål.

Med tiden er det planen også at udvikle forretningsområdet til den private forbruger.

Line Kamp Bräuner kalder det en øjenåbner for os alle sammen, hvis vi bliver mere bevidste om, hvordan vi kan optimere vores eget elforbrug.

- Men også at vi rent faktisk kan tilbyde fleksibiliteten til elmarkedet, siger Line Kamp Bräuner.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078