23948sdkhjf

Erhvervsskolerne: Vi står i den perfekte storm, og ingen i partilederrunden nævnte os

Formanden for Danske Erhvervsskoler - og Gymnasier savner politisk handling og ønsker sig tillid af en kommende ny regering.

- Overordnet så står erhvervsuddannelserne lige nu i den perfekte storm.

Sådan lyder beskrivelsen kort og kontant fra formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Ole Heinager.

For inflation og energikrise presser også erhvervsuddannelserne. Men der er mere end det, forklarer Ole Heinager videre:

- Oveni at man snakker om manglen på faglærte til at løse den grønne omstilling, så oplever vi lige nu et fald på 20 procent i vores optag af elever sammenlignet med det samme tidspunkt sidste år.

- Samtidig er vi pressede økonomisk, ligesom så mange andre er under energikrisen, men vi er særligt pressede, fordi vi har brug for energikrævende værkstedsfaciliteter for at kunne undervise. Oveni er priserne steget på materialer som træ og mursten, og det kan vi ikke undervise uden, lyder det fra Ole Heinager.

Brændende platform

Erhvervsuddannelserne har ellers været på mange politikeres læber de senere år. 

Tilbage i 2018 besluttede den daværende regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti sammen med Dansk Folkeparti at afskaffe det såkaldte omprioriteringsbidrag, som pålagde erhvervsuddannelserne at spare to procent om året.

Den nuværende socialdemokratiske regering satte i starten af deres regeringsperiode i 2019, 25 mio. kr. af til at oprette satellitafdelinger af erhvervsuddannelser for at tilbyde flere uddannelser i yderområderne. Desuden nævnte statsministeren i sin åbningstale tirsdag, at der skal investeres i særligt velfærds- og erhvervsuddannelserne.

Men efter at have set partilederrunden onsdag aften undrer Ole Heinager sig: 

- Det er påfaldende, at vi mangler faglærte og kommer til at mangle 100.000 faglærte, der kan udføre den grønne omstilling, og alligevel er der ingen i partilederrunden, der nævner noget om erhvervsuddannelserne, siger han.

- Erhvervsuddannelserne er endnu mere en brændende platform nu, end det har været tidligere. Den grønne omstilling er endnu mere accelereret på grund af den energikrise vi står i nu. Nu er det ikke længere om ti år, nu er det rykket frem for overhovedet at kunne holde varmen om vinteren, forklarer han.

Vigtigere at kunne bygge et hus

Derfor beder Ole Heinager om mere konkret politisk handling.

- Der, hvor man for alvor politisk kan sætte ind, som man har snakket om i mange år, men ikke rigtig har gjort noget ved, det er ved at sørge for, at man får langt højere grad af praksisfaglighed ind i grundskolen, lyder det fra Ole Heinager, der uddyber:

- Vi ser stadigvæk, at man bliver målt og vejet mest på, om man lykkes i de boglige fag, og man bliver ikke bedømt på, om man kan bruge sine hænder, selvom det er mere vigtigt, om man kan bygge et hus end tolke et Benny Andersen-digt.

Sæt skolerne fri

Han understreger, at man fra erhvervsskolernes side godt kan forstå, at der er nødt til at ske prioriteringer. Men her beder han en kommende regering om at vise tillid.

- Hvis man ikke vil tilføre flere ressourcer til erhvervsuddannelse, så mener vi, en ny regering bør give os mere råderum til at træffe beslutninger ude på skolerne, for på den måde tror vi på, vi kan få mest muligt ud af de ressourcer, vi har, siger han og forklarer:

- Lige nu oplever vi, at vi bruger meget tid og mange ressourcer på administrative opfølgninger på en lang række tilsyn og på regler, som er ressourcekrævende at implementere.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Konkurrent overtager mærke og medarbejdere efter konkurs
Magtfuld byggeaktør: "Hvis vi er i nærheden af Aarhus, er Den Gamle By min favorit"
Kendt arkitekt deltager i britisk milliardprojekt
Loop Forum følger op på succesen og satser på vækst i 2023
Klimacenter og rederier roser EU for CO2-kvoter for skibe
Rederier vil have EU til at genoverveje CO2-kvote: Sø- og vejtransport bør have samme vilkår
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.079