23948sdkhjf

Zoo får ny have - det har krævet særlig tilgang for anlægsgartner

København Zoo er på vej til at åbne dørene for ny have.

Siden juli har et lille hold fra anlægsgartneren OKNygaard arbejdet til lyden af løvebrøl og søløver, mens de har stået for at anlægge Kronprinsesse Marys Australske Have i København Zoo. 

Anlægget er en udvidelse af det eksisterende tasmanske område i Zoo, og med udvidelsen bliver der både mere plads til havens nuværende australske arter som wombatter og til nye beboere som latterfugle, klippekænguruer, kakaduer og rosella parakitter.

H.K.H. Kronprinsesse Mary tog første spadestik til anlægget, der er muliggjort med donationer fra eksempelvis Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond. 

Det skete 2. februar 2022 i anledning af kronprinsessens 50-års fødselsdag.

En anderledes opgave

For OKNygaard har det været en "anderledes opgave", fordi projektet "etableres med dyrehold som formål og dermed andre udførselstekniske krav end vanligt", skriver virksomheden i en pressemeddelelse. 

Som noget af det første gravede anlægsgartnervirksomheden for eksempel næsten en meter jord af i wombatternes området for at kunne etablere et underjordisk sikkerhedsnet, der skal forhindre dyrene i at grave sig ud. De mange kubikmeter jord blev efterfølgende lagt tilbage i anlægget, oplyser OKNygaard videre.

Udover terræn- og højderegulering har anlægsgartneren stået for at anlægge kabler til strøm samt vandledninger til de pumpesystemer, der skal forsyne havens nye sø og mange vandfald. 

Der er også etableret sprinklersystemer, så de mange planter og græsarealer "fremstår grønne og frodige hele året".

Med flere bede, træer og snoede stisystemer vil gæsterne ifølge OKNygaard  blive ført gennem den store gennemgangsvoliere, hvor de bliver mødt af klipper, vandområder, græsarealer og grønne områder. Planterne, der er udvalgt af København Zoo og landskabsarkitekt Finn Jørsboe, tæller både danske hjemmehørende arter, men også palmer, eukalyptus og bregner, der er kendetegnende for de karakteristiske australske søområder kaldet ’Billabongs’, skriver virksomheden. 

Inden anlægsprojektet gik i gang var det store voliere-net og de kraftige bæresøjler allerede etableret. Derfor måtte meget af OKNygaards arbejde foregå med mindre maskiner eller med manuelt arbejde. 

- Når man ikke kan gøre, som man ’’plejer’’, sætter det større krav til os som anlægsgartnere. Både bygherre og landskabsarkitekten har heldigvis været meget åbne og givet os god mulighed for at bidrage med vores ekspertise i løbet af processen. Vi har i fællesskab fået etableret et rigtig flot og velfungerende anlæg, siger Christian Brogaard, der er formand hos OKNygaard i Farum, i en pressemeddelelse.

Kronprinsesse Marys Australske Have åbner for offentligheden 26. oktober 2022.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Konkurrent overtager mærke og medarbejdere efter konkurs
Magtfuld byggeaktør: "Hvis vi er i nærheden af Aarhus, er Den Gamle By min favorit"
Kendt arkitekt deltager i britisk milliardprojekt
Loop Forum følger op på succesen og satser på vækst i 2023
Klimacenter og rederier roser EU for CO2-kvoter for skibe
Rederier vil have EU til at genoverveje CO2-kvote: Sø- og vejtransport bør have samme vilkår
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.125