23948sdkhjf

Virksomheder føler sig presset til sort fremfor grøn energi: DI slår fast, at det er en midlertidig løsning

Flere virksomheder føler sig nødsaget til at skifte til "sort" energiforsyning for at være sikker på at kunne bevare deres produktion. Men ifølge Dansk Industri er det en midlertidig løsning.

Energikrisen tvinger flere virksomheder til at skifte energien ud med et mere sort alternativ.

Virksomheder i transportbranchen er begyndt at bruge sort diesel, i stedet for den grønne biodiesel som flere var skiftet til. Det skriver Fremtidens Logistik.

Det er et billede, Dansk Industri godt kan genkende. Ifølge klimachef Anne Højer Simonsen er det et udtryk for situationens alvor.

- Der er tale om en midlertidig situation, siger Anne Højer Simonsen. Ifølge hende kan det være alvorligt for virksomhederne, hvis strømmen afbrydes, som Energistyrelsen har advaret om kan ske denne vinter.

- Det kan have vidtgående konsekvenser. For nogle virksomheder betyder afbrudt forsyning, at de kan risikere at ødelægge deres produktionsapparat. For andre handler det om, at de høje gas- eller elpriser betyder, at man ikke længere kan hente det hjem, som det koster at producere, forklarer Anne Højer Simonsen.

Hun tilføjer:

- Der kan risikere at komme huller i leveringen af samfundsvigtige ydelser og produkter i tilfælde af, at produktioner bliver afbrudt pludseligt eller varslet. Er der eksempelvis tale om virksomheder, der producerer ingredienser til medicin, kan der være et samfundsmæssigt hensyn i at kunne opretholde en produktion, lyder det fra klimachefen.

Skal ikke lette på speederen

Men hvordan vil Dansk Industri så sikre, at deres medlemmer lever op til deres eget klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030?

- Det er vores opfattelse, at der er tale om en, om end langvarig, så midlertidig situation, og at vi på den anden side af den her krise uændret er på ret kurs mod det klimamål, vi har, siger Anne Højer Simonsen.

Ifølge hende er der tale om et år til halvandet, hvor de mere "sorte" løsninger vil være nødvendige.

Hun understreger, at Dansk Industri fortsat mener og arbejder for, at der er mange grønne initiativer at tage fat på. 

Herunder er der politiske tiltag, som Dansk Industri foreslår, at man sætter i værk. Det handler blandt andet om at forlænge det eksisterende grønne investeringsvindue, indtil det nye investeringsvindue er på plads, annullere den tidligere aftalte forhøjelse af procesenergiafgifterne i 2023-2024, udrulle puljer til CO2-fangst- og lagring samt grøn omstilling og fjerne afgiftsmæssige barrierer for at skifte til og bruge grøn ledningsført bionaturgas.

- Det betyder ikke, at vi mener, vi skal lette foden på speederen, når det gælder den grønne omstilling. Den her situation giver netop incitamenter til at satse på vedvarende energi og energieffektiviseringer, siger Anne Højer Simonsen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141