23948sdkhjf

Analyse: Bygge- og anlægsbranchen får det svært

Bygge- og anlægsbranchen går usikre tider i møde efter et 2021, som i det store og hele så fornuftige ud med fremgang på flere parametre siden 2020. 

Det skriver Deloitte i en pressemeddelelse om en analyse af byggebranchen.

De dårlige nyheder kan vi forvente lige rundt om hjørnet, når en cocktail af styrtdykkende forbrugertillid, prisstigninger på energi, lønninger og byggematerialer, geopolitisk uro og omfattende rapporteringskrav rammer branchen.

– Coronakrisen blev i første omgang ikke særlig slem for byggebranchen. Mange danskere greb muligheden for at få energirenoveret og bygget nyt, når de alligevel var sendt hjem i månedsvis, og aktiviteten toppede derfor i 2021, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt i pressemeddelelsen og peger på, at det primære driftsresultat per ansat var kravlet op over 100.000 kr. i analysen.

Lønnen rammer to brancher

Ser man på de syv underbrancher i analysen - anlægsentreprenører, byggeentreprenører, murere, tømrere, malere, el-installatører og VVS - er der sket flere bevægelser i årets løb.

De fleste underbrancher har oplevet en positiv udvikling i overskudsgraden fra 2020 til 2021, dog undtaget malerne og murerne, hvilket primært skyldes lønudviklingen. Byggeentreprenørerne var i 2021 den bedst indtjenende og malere den lavest indtjenende underbranche i analysen, mens anlægsentreprenørerne er kommet godt ud af året med et betragteligt løft af indtjeningen.

Samlet set er indtjeningen i bygge- og anlægsbranchen dog fortsat lav, uanset om man måler på det primære resultat per ansat eller på overskudsgraden.

Den store stygge ulv er på vej

I 2021 nåede aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen sit højeste niveau i årevis, men mod slutningen af året vendte udviklingen.

Udvalgte nøgletal fra Deloittes brancheanalyse

  • Bygge- og anlægsbranchens primære resultat per ansat var 105.000 kr. i 2021 (stigning fra 95.000 i 2020)
  • 89 pct. af virksomhederne i branchen havde overskud i 2021 (på niveau med 2020)
  • Overskudsgraden i branchen var på 5,8 pct. i 2021 (steget fra 5,4 pct. i 2020)
  • Soliditetsgraden var på 31 pct. i 2021 (et fald fra 33 pct. i 2020)

Deloitte

– Sat på spidsen, så er den store stygge ulv på vej. Og hvis man ikke har bygget sit hus af et særdeles modstandsdygtigt materiale, risikerer man at blive blæst omkuld, siger brancheleder Thomas Frommelt og fortsætter:

– Da pandemien ramte i 2020, førte det en masse innovation med sig i mange brancher, og jeg håber bestemt, at den krise, vi står overfor nu, på tilsvarende vis kan være en mulighed for nytænkende forretningskoncepter i branchen. Det store problem er, at lommerne er tomme hos dem, som skulle fylde ordrebøgerne, og at de nye garager blev bygget under nedlukningen.

Samtidig står branchen over for nye krav til bæredygtighedsrapportering, som vil kræve et omfattende dokumentationsarbejde for de omfattede virksomheder. Bæredygtighed kommer derfor til at fylde rigtig meget i branchen i den kommende tid, vurderer Deloitte, både når det kommer til at mindske udledning af klimagasser og på rapporteringssiden.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Brancheanalyse Deloitte
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Derfor endte historisk atombunker i Rold Skov
Brændselsceller kan blive endnu større
De fræser brændselscelle-værktøjer med my-præcision
Jysk elementproducent mere end tredobler sit overskud
Hollandsk rådgiver vinder millionkontrakt på ny trafikmodel
Ingeniør: Ikke nok at frabede sig hop på fantribune i Parken
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.282