23948sdkhjf

Her er deltagerne for det danske landshold

Et helt nyt dansk landshold er klar til kamp, når Stihl Timbersports i weekenden afholder verdensmesterskaber i Göteborg. Her skal de fire fredag dyste i holdkonkurrencen, og selvom ingen forventer podiepladser, er der håb om både en stærk holdpræstation og personlige rekorder.

Her kan du komme lidt tættere på de danske atleter, der fredag skal svinge økser og save.

Jesper Sjødahl Andersen, holdkaptajn, Single Buck

Hvad laver du til daglig?

Indehaver og direktør af virksomheden Vedbæk Skov og Park.

Hvornår og hvordan kom du ind i Timbersports?

Jeg har egentlig længe fulgt det, og en af mine rigtig gode venner, der tidligere har været verdensmester i loggersports har altid været en kæmpe inspiration. Da han for seks år siden rejste til Canada for at være skovarbejder, overtog jeg hans træningssav, og så gik der nogle år, hvorefter Stihl kontaktede mig med henblik på at starte et nyt hold op i Danmark. Det så jeg som en sjov personlig udfordring, og jeg fik startet et hold op med atleter fra forskellige steder, men en uge inden vi skulle afsted på første træningslejr i Sverige, ramte corona og satte en stopper for det hele, så vi er først for alvor startet op i år.

Hvad er din største bedrift i sporten?

Jeg var med til Nordisk Mesterskab, men officielt kan jeg endnu ikke bryste mig af nogen konkurrenceplacering.

Hvad er din yndlingsdisciplin og hvorfor?

Det er single buck – eller misery whip, som den også kaldes. Det er som de andre discipliner meget fysisk krævende, men det er også den disciplin, hvor man virkelig kan skulle sig ud og hvor der kan være størst spænd mellem tiderne.

Forventninger til VM-placering?

Vi forventer ikke podiepladser, og sætter vi barren lidt højt, så kommer vi måske i Top10, hvis det går rigtig godt. Til de Nordiske Mesterskaber lå min tid på omkring 33 sekunder, og her vil jeg gerne under 20. Som hold kunne det være fedt at slå det gamle landsholds toptid på 1 minut og 26 sekunder.

Bo Andersen, 23 år, Underhand Chop

Hvad laver du til daglig?

Arbejder hos Vedbæk Skov og Park og starter på maskinmesteruddannelsen til februar.

Hvornår og hvordan kom du ind i Timbersports?

Det er efterhånden 3,5 år siden. Oprindeligt kommer jeg fra Fyn, og jeg faldt over et gammelt af afsnit af TV-programmet Danmark har Talent, hvor Brian Palsgaard stillede op med timbersports. Det skal jeg sgu prøve, tænkte jeg, og da han boede i min naboby blot to kilometer væk, tog jeg fat i ham for at høre lidt mere om det – så har jeg sådan set dyrket det lige siden.

Hvad er din største bedrift i sporten?

Vi var for nyligt afsted til Nordic Cup, som var min første officielle konkurrence, og hvor jeg endte med en samlet andenplads.

Hvad er din yndlingsdisciplin og hvorfor?

Underhand Chop og Standing Block Chop – det er de to øksediscipliner, der er mine favoritter. Også fordi det er dem, jeg har grejet til at træne med. Det er en sport, der prismæssigt kan sammenlignes med golf, og lige nu har jeg ikke råd til en langsav eller en motorsav, men man vil gerne have en økse til hver type træ, og der ligger jeg nok inde med en ti stykker efterhånden.

Forventninger til VM-placering?

Vi vil gerne have en god placering, men vi er også et meget nyt hold, og det er fint, hvis vi kan lægge os nogenlunde i midten af feltet. Personligt vil man altid gerne sætte ny personlig rekord – lige nu er min officielt på 32 sekunder, og fredag er jeg tilfreds med alt under 30. Det er altid svært helt at forudsige, for træet kan være hårdere end, man regner med, eller øksen kan hænge fast en gang for meget.

Felixia Banck, 35 år, Chop Saw

Hvad laver du til daglig?

Selvstændig Arborist (klatrende træplejer) i virksomheden Smileaf.

Hvornår og hvordan kom du ind i Timbersports?

Jeg blev kontaktet af Stihl, der tilbød mig at komme med på en begyndercamp. På det tidspunkt havde jeg svinget en økse én gang i mit liv, så det der med at skulle stå på et stykke træ og hugge mellem mine egne fødder var noget nervepirrende, men jeg tænkte, at det skulle prøves – og så var det bare helt vildt fedt. Det fangede mig med det samme, og så deltog jeg i et par camps mere, inden corona kom og lukkede det hele ned. I mellemtiden har jeg løbende selv anskaffet mig udstyr, så jeg kunne træne hjemme, og for tre måneder siden begyndte jeg for alvor at træne op.

Hvad er din største bedrift i sporten?

Det er helt sikkert at komme med til VM som første kvindelige deltager nogensinde. Jeg har været ret heldig, fordi jeg qua mit arbejde er vant til en motorsav, og det har betydet, at jeg kan lave nogle rigtig gode tider på stock saw – til min seneste konkurrence satte jeg den næstbedste tid ud af alle deltagerne, altså både kvinder og mænd.

Forventninger til VM-placering?

Jeg har ikke for høje forventninger til os som hold. Alle de andre kommer med pro’er, og vi er to rookies, en intermediate og så mig – forhåbentlig holder vi os inden for tidsgrænsen, og for mit eget vedkommende håber jeg bare, at det hele kører, og at jeg får skåret en god skive.

Hvad er din ambition inden for sporten?

Min helt store drøm og klare ambition er at komme i top-10 på verdensplan.

Esben Pedersen, 23 år, Standing Block Chop

Hvad laver du til daglig?

Jeg er elektriker.

Hvornår og hvordan kom du ind i Timbersports?

Jeg har altid været fascineret af økser og især store økser. Så søgte jeg lidt på dem, og så faldt jeg over sporten, og fandt ud af, at der lige ved siden af fandtes en klub i Rold Skov. Og her viste det sig så, at jeg godt kunne bruge en økse.

Hvad er din største bedrift i sporten?

Andenpladsen til de nordiske rookie-mesterskaber i august. Og så har jeg sammen med Team Scandinavia været med til at vinde det europæiske mesterskab.

Hvad er din yndlingsdisciplin og hvorfor?

Standing Block Chop. Den kan jeg bare godt lide, og det er den, jeg føler, ligger mest naturligt – det er også ligesom man gør i skoven.

Forventninger til VM-placering?

Jeg har absolut ingen forventninger, men håber vi holder os inde for tidsgrænsen.

Hvad er din ambition inden for sporten?

Helt klart at blive nordisk mester. Det er det, jeg går efter nu.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141