23948sdkhjf

Landsholdets Felixia har 81.000 følgere på Instagram: Det eksploderede nærmest fra start

Felixia Banck havde egentlig ikke planlagt, at hun skulle være hverken arborist, landsholdsatlet eller skovarbejdernes svar på en influencer. 

Ikke desto mindre stiftede hun i foråret sin egen virksomhed som klatrende træplejer og er i skrivende stund på vej til VM i Timbersports. Og på Instagram følger mere end 80.000 mennesker fra hele verden med, når den 35-årige kvinde deler ud af sin hverdag og viden om motorsave.

At livet som klatrende træplejer skulle kaste sådan en onlinesucces af sig, havde Felixia Banck ikke forudset, og de første skridt ad begge veje blev taget på en trist baggrund.

– Egentlig lavede jeg profilen, efter jeg havde mistet mine forældre og i en periode var nede. Så faldt jeg over den her uddannelse til skov- og naturtekniker, og jeg startede i december, hvor alting bare var koldt og klamt og vådt – og hver dag kom jeg hjem og havde haft den bedste dag nogensinde, fortæller Felixia Banck.

Et online-fænomen med en motorsav

Den glæde fik hun lyst til at dele, og mediet blev Instagram, hvor hun oplevede følgerskaren vokse hurtigt.

– Det eksploderede nærmest fra start. Først kom der 500, så 5000 og sådan er det fortsat. Egentlig tænker jeg tit “hvem gider glo på mig?”, men det er bare blevet ved at vokse, fortæller Felixia Banck, hvis følgerskare her fire år senere har rundet 81.100 personer.

Og både personligt og professionelt har opdateringerne fra hverdagen i træerne båret frugt.

..

– Jeg har fået supermange kontakter både herhjemme og i udlandet og både omkring arbejdsopgaver og om sparring, siger skovarbejderen.

Den umiddelbare interesse gav ekstra lyst til at dele, og billederne fra hverdagen suppleres nu jævnligt med videoer om motorsave og deres vedligehold på både Instagram og Youtube, hvor 33.000 abonnerer på Felixia Bancks kanal Femalelumberjack.

– At lave de videoer har givet mig selv lyst til at lære mere om savene, og jeg oplever, at folk henvender sig med masser af spørgsmål. En del af dem kommer fra kvinder, der selv gerne vil ind i branchen, og også fra nogle kvinder i lande, hvor det er et endnu mere unormalt hverv for kvinder, end det er herhjemme, fortæller hun.

Kvinde i en mandeverden

Dermed sætter Felixia Bancks også ord på noget, hun de seneste fire år ofte er blevet mindet om. Skovene er en mandeverden, og som ung kvinde er det ikke noget, man umiddelbart får lov at glemme.

– Jeg har mødt en del, der har meninger om, hvorvidt kvinder passer ind og overhovedet kan bruge en sav – for nogle mænd i branchen kan det virke som om, vi tager noget fra dem, ved at bevæge os ind på deres felt, fortæller hun.

Og hun er tilsyneladende ikke den eneste med den oplevelse. I hvert fald byder Instagram-indbakken også på fortællinger fra kvinder, der kæmper med tilsvarende fordomme i deres arbejdsliv, og Felixia Banck håber, at hun med sit bidrag kan skabe et mere fordomsfrit rum for kvindelige skovarbejdere og aspiranter.

– Jeg har flere gange hørt, at nogle hellere vil spørge mig end mændene i branchen, fordi de er bange for at stille et dumt spørgsmål. Men vi har alle sammen været nye i det, og hos mig findes dumme spørgsmål ikke, siger hun.

En fordomsfri sport

Hvor Felixia Banck professionelt er stødt på fordomsknaster, har hun oplevet en anden gnidningsfri indgang til en sport, hvor hun fredag skriver kønspolitisk verdenshistorie. Her løber VM i Stihl Timbersports af banen i Göteborg, og som første kvinde nogensinde stiller hun op som en del af et landshold.

– Og jeg er beæret over at kunne få lov at være den første, men jeg vil helt sikkert også sige, at det er på tide, lyder det.

Selv gav Felixia Banck sig i kast med sporten for tre års tid siden, efter værktøjsproducenten og VM-arrangøren Stihl kontaktede hende med et tilbud om at deltage på en begyndercamp.

– På det tidspunkt havde jeg svinget en økse én gang i mit liv, så det var ret nervepirrende, men jeg tænkte også, at det skulle prøves. Og så syntes jeg bare, at det var helt vildt fedt – det fangede mig med det samme.

På sin Youtube-kanal deler Felixia Banck blandt andet ud af sin viden om motorsave.

Selvom Felixia Bancks med god grund kan være stolt af, at hun blot tre år senere er på vej til VM som første kvinde nogensinde, var det imidlertid en nyhed, hun selv tøvede med at dele.

– Jeg har nok været lidt nervøs for reaktionerne, fordi jeg er vant til at arbejde i det her mandsdominerede fag, hvor ikke alle synes, kvinder passer ind, men jeg har udelukkende fået positive reaktioner – i hvert fald ind til videre, fortæller hun.

Og egentlig overrasker det hende ikke, for Felixia Bancks i sit professionelle liv har mødt skepsis og skæve blikke, har ekstremsporten udelukkende budt på åbne arme.

– Jeg har overhovedet ikke mødt de samme fordomme i sporten. Her er folk ekstremt søde og hjælpsomme, og det føles som at komme ind i en stor familie, forklarer hun, og fortsætter:

– Da jeg begyndte at dele mine træningsvideoer på Instagram også, oplevede jeg, at enormt mange skriver og tilbyder gode råd – og der er endda en del, der spørger, om jeg er interesseret i råd, inden de kommer med dem uopfordret. Det er et helt vildt fedt og favnende miljø, og på den måde også meget respektfuldt.

Nu er håbet, at den kvindelige skovhugger med sin VM-deltagelse og fortsatte færd kan være med til at bane vejen for endnu flere kvindelige atleter i den verdensomspændende ekstremsport.

– Det er fedt at få vist, at der også kan være plads til os, og jeg er glad for, at jeg kan få lov at sparke døren ind, siger hun.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095