23948sdkhjf

Nu kan en bid af elregningen skubbes - men den er blevet lille

Den seneste tid er priserne på energi faldet til gavn for forbrugerne. Situationen kan dog hurtigt ændre sig

Efter store prisstigninger blev det i september politisk besluttet, at en bid af el- og gasregningen skulle kunne udskydes til senere.

Tirsdag træder ordningen så i kraft. Men siden september er priserne raslet ned. Det fortæller flere økonomer.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank, er prisen på gas nu under det niveau, hvor ordningen kan aktiveres.

- Elpriserne er også faldet til lige omkring niveauet. Så der er det nok heller ikke superrelevant for særlig mange, siger hun.

Det samme siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, der har regnet på betydningen for en familie med to voksne og to børn med et gennemsnitligt forbrug.

Med priserne lige nu svarer det til, at 1700 kroner på årsbasis kan indefryses for el og betales senere - altså omkring 150 kroner om måneden.

- Vi har været gode til at få importeret en masse gas til Europa, så vi har meget på lager, forklarer han om udviklingen.

- Og så har det været varmt, så vi har ikke skullet bruge så meget, lyder det.

Samtidig er der også skruet ned for forbruget. De knap en million husstande i Radius' netområde har de seneste fire uger brugt 15 procent mindre el end samme periode sidste år, viser en ny opgørelse.

Begge økonomer understreger dog, at situationen hurtigt kan ændre sig over vinteren - ligesom den har gjort siden september.

Om man får glæde af de faldende priser, afhænger af, hvilken aftale man har med sit energiselskab.

Nogle har aftaler, hvor prisen for el fastsættes for et kvartal ad gangen, hvor prisen givetvis er højere lige nu. Andre har aftaler, hvor prisen følger udviklingen på den nordiske elbørs time for time.

Hos Andel Energi, der har 1,2 millioner energikunder, har man endnu ikke set det store rykind af henvendelser til kundecentret om indefrysningsordningen.

- Jeg er lidt spændt på, om der pludselig kommer et skvulp af henvendelser, eller om det er, fordi kunderne nu hører om lavere priser. Eller at de tænker, de hellere vil betale nu end at stifte gæld, siger han.

Erhvervsstyrelsen har tidligere anslået, at op mod 30 procent ville gøre brug af ordningen.

Hos Norlys har en kundeundersøgelse vist, at 5 procent helt sikkert vil bruge ordningen, mens 20 procent måske vil gøre det.

Det er dog svært at være klog på interessen inden, siger direktør Mads Brøgger. Han fortæller, at Norlys har fået en del henvendelser, men at det nok også vil afhænge af, hvilken vinter vi får.

- Fortsætter det milde vejr, har det en indvirkning på el- og gasprisen. Men er det en rigtig hård vinter, vil priserne stige - og så vil relevansen og behovet sikkert være højere, siger han.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125