23948sdkhjf

Arkitekter: Bygningsreglementets CO2-krav er ikke nok til at opfylde klimamål

Byggeriet er ikke i gang med at redde jorden fra en klimakatastrofe. Lige nu bliver der højest arbejdet for, at planeten bryder lidt langsommere sammen. Det var budskabet på dette års Building Green-messe.

Hvis der er noget, der står lysende klar efter dette års Building Green i København er det, at byggebranchen har travlt.

Travlt med at finde nye løsninger, der ikke driver vores planet og vores børnebørns eksistens ud over afgrunden. Og travlt med ikke at bygge.

Det sidste lyder måske lidt underligt, en byggemesse taget i betragtning. Men hvis der er ord, der går igen hos de mange oplægsholdere fra ind- og udland, samt de mange udstillere ved den flot besøgte begivenhed i Forum, er det genbrug, recycling og udnyttelse af allerede eksisterende byggeri. 

Altså sparetiltag i alle led, ikke mindst i forhold til de mere CO2-tunge byggematerialer og i forhold til at træffe energi- og miljørigtige valg, der i de tidlige faser af en projektering kan give overblik.

Spiller sig grøn

Som for eksempel det nye 'spil', som Danske Arkitektvirksomheder præsenterede på messen, der går ud på, at man frit kan vælge mellem mange forskellige løsninger, eksempelvis på facader, og dermed se, hvor langt man er fra at opfylde 2050-målene.

- Ved på en sjov måde at kunne vælge til og fra, kan man genbesøge sine materialer og dermed forsøge at vælge noget mere bæredygtigt. Lad os forsøge at få forbruget ned på fire til seks kg CO2 pr kvm, sagde Peter Sattrup fra Danske Arkitektvirksomheder.

En langsom katastrofe

Han blev suppleret af arkitekt Niels Wendelboe fra JJW Arkitekter, der hyldede det lystbetonede i de alvorlige arbejde, der ligger forude, men som også understregede, at fremtiden kommer til at stille større krav til de projekterendes evne til at beregne deres klimaaftryk.

Men selv om der var plads til at lege sig frem til de nødvendige løsninger, var de fleste oplæg fra Building Greens store scene præget af alvor.

Som arkitekterne Sinus Lynge og Mikkel Schlesinger fra henholdsvis Effekt og Cebra samt Steffen Maagaard fra rådgiveren Moe fortalte: 

- De 12 kg CO2 pr. kvm, vi ifølge det nye Bygningsreglement skal spare fra nytår, får os ikke i mål med Paris-aftalen. Lige nu udleder vi i Danmark 44,9 mio. ton CO2 pr. år, og skal vi i mål med 2050-målene må vi kun udlede 1,9 mio. ton. Vi har med andre ord meget travlt, og kan ikke kun sætte vores lid til lovgiverne. Vi må blandt andet også håbe på store virksomheder, sagde de tre.     

Et nyt natursyn   

Forum var med andre ord præget af krav til både et nyt natursyn og et nyt blik på teknologiske løsninger. Det blev tydeliggjort ved demonstrationer af de håndterlige modeller af tage og facader lyste så klar grønt, at det nærmest skar i øjnene. 

 - Det er afgørende, at vi med vores publikationer og projekter retter os mod hele byggebranchen, hele værdikæden, fra bygherre over rådgiver til udførende, sagde Stephan Sander, der er seniorprojektleder og tilknyttet flere af Værdibygs udviklingsprojekter herunder den digitale byggeproces og bæredygtighed.

Værdibyg er resultatet af et initiativ taget af BAT-Kartellet, Bygherreforeningen, DI Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Tekniq.

- Vi er glade for samarbejdet med byggeriets store organisationer, og vi forsøger at skabe værdi for så mange som muligt, sagde han på Building Greens stand i Forum.

Vi finder og vil udvikle en ny fælles praksis for byggeprocessen på tværs af byggeriets aktører.

Gennem workshops med praktikere fra byggeriet bliver der hentet viden til udvikling af best practice, der tager højde for alle parters behov, siger Stephan Sander, der er uddannet diplomingeniør i bygningsdesign med fokus på bæredygtighed og designproces.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079