Nyt EU-direktiv vedtaget: DI forudser, det bliver voldsomt tungt

Virksomheder af en vis størrelse bliver fremover påkrævet offentligt at fremlægge deres aftryk på både miljø og samfundet.
EU-parlamentet har netop vedtaget direktivet, der pålægger virksomhederne en afrapportering af ovenstående.
Det skriver DI Business.
Selvom Dansk Industri er tilfredse med retningen omkring rapportering af bæredygtighed, så kritiserer erhvervsorganisationen alligevel processen omkring vedtagelsen af direktivet.
- Visionen er helt rigtig, for det skal skabe ens konkurrencevilkår i EU og belønne virksomheder, der arbejder seriøst med bæredygtighed. Men det er gået for stærkt, erhvervslivet er ikke blevet tilstrækkeligt inddraget, og selv om det er lige oppe over, er der endnu ingen, der ved præcist, hvor meget der skal afrapporteres. De store virksomheder forventer dog, at det bliver meget voldsomt også for deres underleverandører, udtaler Marie Gad, der er chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri i en pressemeddelelse.
Vigtigt at forberede sig
Ifølge Dansk Industri forventes detaljerne for direktivet at blive fremlagt indenfor et par uger, men allerede nu anbefaler DI, at virksomheder forbereder sig.
- Vi ved allerede nu, at det bliver voldsomt tungt at administrere. Direktivet er godt nok ”kun” direkte rettet mod de større virksomheder. Men det kommer til at påvirke stort set alle, for de store skal indhente oplysninger hos deres underleverandører for at fortælle om indvirkningerne i deres værdikæder. Derfor er det vores klare anbefaling, at alle virksomheder allerede nu gør sig klar til at kunne leve op til direktivet, siger Marie Gad i pressemeddelelsen.
- Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at virksomheder forbereder sig på reglerne. En ting er, at det bliver lovkrav for mange. Men dertil kommer, at det kommer til at påvirke virksomhedens mulighed for at handle med store virksomheder i Danmark og EU samt adgang til konkurrencedygtig finansiering fra banker og samarbejdet med offentlige myndigheder, siger Marie Gad i pressemeddelelsen.
Om direktivet:
CSRD skal erstatte det nuværende direktiv om ikke-finansiel rapportering (NFRD).
Hvor det nuværende direktiv om ikke-finansiel rapportering (NFRD) kun omfatter omkring 11.700 virksomheder i EU, vil CSRD omfatte cirka 51.000 virksomheder.
Med CSRD forpligtes store virksomheder og børsnoterede SMV’er til at rapportere om og offentliggøre deres arbejde med bæredygtighed. Visse tredjelandsvirksomheder med væsentlig aktivitet i EU omfattes også.
Virksomhederne skal rapportere om miljø, herunder klima, sociale forhold og virksomhedsledelse. Rapporteringen skal gives i årsrapporten og forsynes med en revisorerklæring.
Der er ved at blive vedtaget standarder, der skal fastsætte det nærmere indhold af de oplysninger, som virksomhederne skal rapportere.
Direktivet vil blive indarbejdet i dansk lovgivning, herunder årsregnskabsloven m.fl.
Kilde: Dansk Industri og Erhvervsstyrelsen
Skal ansætte folk til det
Dansk Industri har tidligere udtrykt bekymring om direktivet, som de mener vil kræve mange ressourcer.
- Vi er bekymrede for, at det betyder for virksomhederne, at der kommer til at gå ressourcer fra noget, som er værdiskabende for virksomheden og fra selve arbejdet med den bæredygtige omstilling. Altså at man skal bruge kræfterne på ord frem for handling, siger Marie Gad.
Marie Gad har desuden tidligere forklaret til Nordiskemedier.dk, hvordan man forventer, direktivet vil påvirke virksomhederne.
- Man kan sammenligne det lidt med de krav, der er i dag til finansiel rapportering, Det er nogenlunde samme omfang, som bæredygtighedsrapporteringen vil have, forklarer hun og fortsætter:
- Vi hører allerede nu, at det er svært at finde folk, der har kompetencerne til at udføre det, lyder det.
- Det vil ramme meget bredt, for selvom reglen kun gælder virksomheder med over 500 ansatte, så vil de også skulle rapportere fra deres leverandører og hele værdikæden. Derfor vil det også ramme SMV’erne og andre virksomheder, der har langt færre ressourcer, siger hun.
Direktivet har været i høring fra juni, hvor det blev fremlagt, og er altså nu vedtaget. Det vil gælde for virksomheder med over 500 ansatte fra 2024.
Artiklen er en del af temaet Politik.