23948sdkhjf

EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur

Nye regler fra EU skal sikre bedre beskyttelse af kritisk infrastruktur.

Fremover bør EU-landene vedtage nationale strategier for modstandsdygtighed i forhold til kritisk infrastruktur,  når det gælder alt fra fødevarer til offentlig forvaltning.

For parlamentet har netop vedtaget en ny lov, som indfører minimumsregler for kritisk infrastruktur.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Europa-parlamentet.

Udover at lave nationale strategier på områderne, skal landene også foretage risikovurderinger. Samtidig medfører de nye regler også en ensretning i definitionen på kritisk infrastruktur. Alt sammen for at sikre bedre beskyttelse.

Ordfører Michal ŠIMEČKA fra Slovakiet udtaler efter mødet:

- For at skabe et Europa, der beskytter, skal vi også styrke den kollektive modstandsdygtighed i de kritiske systemer, der understøtter vores levevis. Ved at udvide beskyttelsen til 11 vigtige sektorer, vil denne lovgivning løfte både udfordringerne i forbindelse med klimakrisen og den stigende forekomst af sabotage i Den Europæiske Union på grund af Ruslands aggressionskrig mod Ukraine. EU's kritiske infrastruktur skal fortsat være modstandsdygtig over for disse trusler.

De nye regler opdaterer det tidligere direktiv fra 2008. Dengang omfattede det udelukkende transport og energi. Med de nye regler er sektorerne: Energi, transport, bankvæsen, finansiel markedsinfrastruktur, digital infrastruktur, drikkevand og spildevand, fødevarer (herunder produktion, forarbejdning og levering), sundhed, offentlig forvaltning og rumfart.

For at sikre gennemsigtighed, foreskriver de nye regler også, at de afgørende aktører bør informere de nationale myndigheder om alle hændelser eller forstyrrelser. Når disse er i offentlighedens interesse, bør myndighederne informere offentligheden om dem, lyder det også i reglerne.

Forslaget blev vedtaget i EU-parlamentet med 595 stemmer for, 17 imod og 24 der stemte hverken/eller.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078