23948sdkhjf

Stor sejr i EU for NGO: Vil stoppe rederier i at eksportere plastaffald

NGO'en Plastic Change har i flere år kæmpet for at stoppe rederiers transport af plastaffald til lande udenfor EU, som ikke kan håndtere affaldet - blandt andet det danske rederi Mærsk. I dag vandt man en stor sejr i EU.

5.600 underskrivere har allerede tilkendegivet, at de støtter op om NGO'en Plastic Changes kamp for at stoppe det danske rederi Mærsk i transport af plastaffald til lande udenfor EU.

Den 1. december kom Plastic Change et skridt nærmere målet, da EU’s Miljøudvalg stemte for et forslag til revision af EU’s affaldsforordning. Et centralt element i forslaget er et totalt forbud mod eksport af plastaffald ud af EU. Bliver eksportforbuddet en realitet, vil det være en stor både social og miljømæssig sejr, skriver plasticchange.dk.

Baselkonventionen blev pr. 1. januar 2021 udvidet til at omfatte forbud mod eksport af farligt plastaffald og plastaffald, der er svært at genanvende, fra EU til ikke-OECD-lande såsom Malaysia, Filippinerne og andre lande, overvejende i det globale syd.

"Men trods Baselkonventionen transporteres der dog fortsat enorme mængder plastaffald ud af Europa, hvoraf en del foregår via kriminelle netværk. Ifølge Global Initiative Against Transnational Organized Crime involverer den ulovlige affaldstransport et omfattende netværk af mæglere, genanvendelsesvirksomheder, logistik- og shippingvirksomheder samt korrupte embedsmænd (ofte i havne)," siger Louise Lerche-Gredal, adm. direktør i Plastic Change i en udtalelse og kalder "et forbud mod eksport af plastaffald ud af EU helt afgørende for vores incitament til at reducere det europæiske plastaffald, og til at etablere en effektiv og rentabel genanvendelsesøkonomi inden for EU," hvilket falder i tråd med EU-Kommissionens mål om, at øge mængden af genanvendt plast i plastemballage.

Forslaget blev stemt igennem af Parlamentets udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed, og skal nu videre til afstemning i Parlamentet, hvilket forventes at ske i begyndelsen af det nye år.

Eksporten

I en rapport fra 2021 estimeredes indtægterne fra det ulovlige affaldsmarked i 23 EU-medlemsstater til i 2019, at være op mod 15 mia. euro. En anden rapport fra Interpol viser ligeledes, at der fra 2018 til 2020 har været en alarmerende stigning i ulovlig handel med plastikaffald over hele verden med store menneskelige og miljømæssige konsekvenser.

Kilde: Plastic Change

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Forskere vil styrke borgernes indflydelse på den grønne energiomstilling
Aftaler om tre nye brintanlæg og infrastruktur skal realisere Finlands fremtidige brintøkonomi
ITD beder transportministeren tage affære: Det er ren chikane
Vismænd: Choktal for km-afgift og sukkerknald til diesel
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125