23948sdkhjf

Interesseorganisation: Danmark sakker bagud på energieffektivitet - politikere bør sætte klare mål

Danmark har et af de mest ambitiøse klimamål i verden, men når det kommer til energieffektivitet, er Danmark ikke blandt de førende EU-lande. Det er konklusionen i en ny gennemgang af internationale energidata foretaget af interesseorganisationen Synergi.

Danmark er ikke længere et foregangsland for energieffektivitet og har behov for en ambitiøs strategi på området. Sådan lyder konklusionen fra interesseorganisationen Synergi i en pressemeddelelse.

Ifølge organisationen, der arbejder for at reducere energispild, kommer deres konklusion efter organisationens gennemgang af internationale undersøgelser og energidata, som bl.a. konstaterer, at der "ikke er fagligt belæg for, at Danmark er i front med hensyn til energieffektivitet." 

Vurderingen bygger bl.a. på tal fra internationale databaser ODYSSEE og MURE, der, ifølge Synergi, placerer Danmark på en beskeden samlet syvendeplads for energieffektivitet - efter lande som Estland, Rumænien og Grækenland.

- Det Internationale Energiagentur og andre internationale aktører i klimakampen har flere gange slået fast, at et klogt og effektivt energiforbrug er helt afgørende for at lykkes med den grønne omstilling. Vi har brug for meget mere grøn energi til vores varmepumper, elbiler, fjernvarme osv. Energieffektivitet er den brik, der kan få puslespillet til at hænge sammen og sikre, at vi når hurtigere i mål. Det potentiale bør ambitionerne for vores energiforbrug afspejle, siger Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør i Synergi i pressemeddelelsen.

Danmark skal være et "foregangsland i den internationale klimaindsats, så vi kan inspirere og påvirke resten af verden," lyder det i indledningen til klimaloven fra 2019, skriver Synergi i pressemeddelelsen. Dermed har Danmark et af de mest ambitiøse klimamål i verden, og dermed har Danmark, ifølge Synergi, en række mål og strategier for alt fra antallet af elbiler til udviklingen af PtX. 

Kig mod Tyskland

Endnu har Danmark dog hverken en strategi eller mål for vores energiforbrug, der alene i bygninger og byggeri tegner sig for knap en tredjedel af landets CO2-udledning, skriver Synergi i pressemeddelelsen.

Derfor mener Katrine Bjerre M. Eriksen, at mål og en strategi for et effektivt energiforbrug bør være en bunden og tidlig opgave for den kommende regering.

- Det haster med at få omstillet vores energi fra sort til grøn, så vi udleder mindre CO2. Vi har også travlt, fordi vi på den måde hurtigere bliver fri af den russiske energi, og fordi et lavere energiforbrug er godt for både virksomheder og da danske husholdninger, der betaler unødigt meget for deres energi. Derfor bør den kommende regering sætte konkrete mål og udarbejde en strategi for et smart og effektivt energiforbrug i løbet af 2023.

Synergi-direktøren fremhæver bl.a. Tyskland som et land, der i kølvandet på energikrisen for alvor har fået øjnene op for potentialerne i et lavere energiforbrug og skruet markant op for ambitionerne. 

- I disse måneder kan man godt se misundeligt mod Tyskland. Scholz-regering har tilsyneladende analyseret energikrisen grundigt og er nået frem til, at det giver rigtig god mening at investere i et lavere energiforbrug og tilsvarende lave energiregninger i stedet for at skyde en masse penge i at subsidiere høje energiregninger. Begge typer af investeringer afbøder den økonomiske effekt af energikrisen - subsidier løser bare ikke kriserne, mens investeringer i et lavere forbrug er nøglen til et grønnere energisystem, uafhængighed af Rusland og lavere energiregninger. Jeg håber, det nye folketing og den kommende regering vil kigge mod syd for inspiration og samtidig har ambitioner om at gøre Danmark til et foregangsland for energieffektivitet. Det er vi ikke i dag - men det bør vi være, siger Katrine Bjerre M. Eriksen i pressemeddelelsen.

Synergi er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem. Synergi blev stiftet i 2018 af Danfoss, Grundfos, Rockwool og Velux.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065