23948sdkhjf

Appel til danske virksomheder: Råb EU op og vis, at PVC ikke uden videre kan erstattes

EU-Kommissionen har igangsat en større afdækning af PVC som materiale.

I den forbindelse inviteres virksomheder, NGO'er og andre interessenter til at deltage i en høringsrunde.

PVC Informationsrådet opfordrer nu alle danske virksomheder, som på den eller anden måde anvender PVC, til at indsende høringssvar for at gøre EU-Kommissionen klogere på, hvad PVC bruges til. Og endnu vigtigere: Hvorfor PVC kan være så vanskelig at erstatte, siger konsulent i PVC Informationsrådet, Tobias Johnsen.

- Vi appellerer til virksomhederne for, at EU skal have så fyldestgørende et billede af brugen af PVC som muligt. Det største problem - for os at se lige nu - er, at EU tror, PVC nemt kan erstattes. Derfor skal der sendes et signal til politikerne om, at man ikke "bare" kan finde alternative materialer til ret essentielle PVC-emner i Europa, siger Tobias Johnsen til Nordiske Medier.

Afdækningen af PVC, og de additiver der bruges i forbindelse med PVC, skal danne grundlag for fremtidig regulering af PVC. Og den største frygt hos PVC Informationsrådets medlemmer er, at en regulering kan ende med, at PVC-forbruget skal begrænses inden for visse produktområder, uden den nødvendige faglige begrundelse.

EU-Kommissionen har bedt EU's kemikalieagentur ECHA om at lave en undersøgelse af PVC omhandlende produktion, additiver, brug og bortskaffelse. Undersøgelsen skal ligge klar i maj 2023. Der er frist for høringssvar den 6. januar. PVC Informationsrådet hjælper i øjeblikket medlemsvirksomhederne med at udarbejde høringssvar, men man ser meget gerne, at flere virksomheder bidrager:

- PVC er det mest alsidige plastmateriale, der findes, og bliver derfor brugt til mere end man aner. Fra isolerende lister i vinduer over blodposer til fendere og meget, meget andet. Derfor bør virksomheder, der måske ikke anvender så store mængder PVC, kigge på produktlisten og se, om PVC har en kritisk funktion, siger Tobias Johnsen.

Virksomheder, der ønsker at deltage, skal blot kontakte PVC Informationsrådet, som vil udarbejde svaret på baggrund af et kort interview.

I høringen ønsker ECHA at indhente oplysninger om mængder og anvendelser af PVC og dets tilsætningsstoffer i ni sektorer, 15 undersektorer og 87 specifikke slutanvendelser. Der anmodes også om, at virksomhederne fremskaffer data for genanvendelse, forbrænding og deponi af de produkter, som markedsføres.

PVC Informationsrådet stiller sig kritisk overfor ECHA's tilgang til undersøgelsen.

- Det forekommer fuldstændigt urealistisk at tro, at man inden for et halvt års tid kan indhente og bearbejde så stor en datamængde, som ECHA må forventes at modtage. Og hertil kommer, at det jo er de færreste virksomheder, der ligger inde med oplysninger om, hvor deres produkter - som oftest er halvfabrikata - havner efter brug, siger Tobias Johnsen.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078