23948sdkhjf

Ny bog fortæller om historiske huse, byggemetoder og tidstypiske detaljer

Ny bogudgivelse skal være med til at sikre, at den historiske bygningsarv i Danmark bevares.

Bogen hedder ”Traditionelle bygningsmaterialer – Eksempler på byggemetoder i historiske huse” og leverer en guide til, hvordan man bedst bevarer et historisk hus. Det er interesseorganisationen Historiske Huse, som netop har udgivet den gratis på nettet og mod betaling som en fysisk bog. Forfatteren er restaureringsarkitekt Jeanne Brüel.

Udgivelsen bliver begrundet med, at kendskabet til de traditionelle bygningsmaterialer er visnet i takt med, at et væld af nye materialer er kommet frem. Det betyder ifølge interesseorganisationen, at meget viden om de traditionelle materialer og metoder risikerer at gå tabt.

Klimavinklen

Men som det meste andet i dag er der også et klimamæssigt aspekt ved udgivelsen. 

Det er ofte mindre klimabelastende at istandsætte og modernisere end at bygge nyt. Samtidig har traditionelle bygningsmaterialer en meget lang holdbarhed, hvilket også begrænser den klimamæssige belastning. Derfor kan det i mange tilfælde være en klimamæssig fordel, hvis de historiske huse bevares og restaureres på traditionel vis.

Det mener de i Historiske Huse, som har udsendt en pressemeddelelse om bogudgivelsen. 

- Med vor tids klimaudfordringer bør kendskabet til langtidsholdbare traditionelle materialer få en renæssance, og det håber vi at bidrage til med den nye bog. Desuden er bygningsarven en stor del af vores fælles nationale identitet. Derfor gælder det om at passe på husenes oprindelige byggeskik, så også andre kan få glæde af dem i fremtiden, siger Birthe Luel, direktør i Historiske Huse, i pressemeddelelsen.

Historisk gennemgang

Bogen indeholder en historisk gennemgang af bygningstyper, stilarter og tidstypiske detaljer. Derfor kan læseren ifølge interesseorganisationen bruge bogen som en guide med en masse konkrete eksempler og billeder, der gør det nemmere at vedligeholde og istandsætte et historisk hus med respekt for tidsperioden.

Bogen er blevet til med støtte fra STARK Fonden, Grundejernes Investeringsfond og den filantropiske forening Realdania.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Amerikanske ordrer giver Haarslev perfekt start på 2023
Basalt-direktør efter lukning: - Vi fortryder intet
Vognmand: Fri os fra grønt bluffnummer
To statslige selskaber skal eje og drive 'brint-rør'
Energistyrelsen lægger an til markedsdialog om udbud af 9 GW havvind
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078