23948sdkhjf

Jubler over nyt regeringsgrundlag: - Langt mere ambitiøst end vi har set i flere år

SVM-regeringen kan trække i arbejdstøjet med indledende lovprisning fra dansk erhvervsliv. Herfra er der ikke mindst glæde over vilje til reformer på arbejdskraftområdet

Den ny regering blev til onsdag under beskyldninger om løftebrud og svigt fra begge fløje på Christiansborg. Men fra dansk erhvervsliv er der anderledes rosende ord til regeringsdannelsen og det regeringsgrundlag, som Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (M) og Jacob Ellemann-Jensen (V) præsenterede onsdag middag.

Flere aktører mener, at den ny regering lægger op til væsentlige forbedringer i virksomhedernes vilkår. Ikke mindst ved, at der lægges op til reformer på arbejdsmarkedet.

- SVM-regeringen har solide ambitioner på erhvervsområdet, hvor de tager fat i problemer, der står øverst på virksomhedernes dagsorden. Det er specielt vigtigt i en situation, hvor vi ser ind i et økonomisk tilbageslag. lyder det opsummerende fra direktør i erhvervsorganisationen Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Reformerne på arbejdskraftområdet skal ifølge regeringen samlet øge arbejdsudbuddet med 45.000 personer og styrke bruttonationalproduktet med 26 mia. kr.

Ifølge Dansk Håndværk kommer dette - sammen med en "betydelig indsats" for at få flere unge ind på faguddannelser - til at gøre en forskel for virksomheder, "der skriger på mere arbejdskraft".

Vi vil gerne kvittere for det store mod til reformer, som de nye regeringspartier viser. Det er langt mere ambitiøst, end vi har set i mange år Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Meget ambitiøst

I Dansk Arbejdsgiverforening hæftes der også positive gloser på regeringens ambitioner for at øge arbejdskraftudbuddet. Adm. direktør Jacob Holbraad kalder det en "afgørende forudsætning" for, at der sikres hænder de kommende år. 

- Vi vil gerne kvittere for det store mod til reformer, som de nye regeringspartier viser. Det er langt mere ambitiøst, end vi har set i mange år. Nu gælder det så om at få gjort alvor af planerne, og det vil vi naturligvis følge meget tæt, siger han. 

Fokus på erhvervsuddannelser

I Tekniq Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 medlemsvirksomheder inden for el, vvs og metal, fremhæver adm. direktør Troels Blicher Danielsen, at den nye regering "vil styrke" erhvervsuddannelserne og få flere til at søge dem.

– Jeg er meget tilfreds med, at den nye SVM-regerings uddannelsesmæssige fokus er på erhvervsuddannelserne. Det er noget, vi har råbt op om i flere år, for der er hårdt brug for moderne udstyr, og at lærerkompetencerne følger med tiden. Det er nemlig afgørende for den grønne omstilling, at vi for eksempel har dygtige og veluddannede vvs’ere og elektrikere, siger adm. direktør Troels Blicher Danielsen.

Grøn rolle for byggeri

Der er et ekko af de rosende ord hos EjendomDanmark, brancheorganisation for de professionelle ejendomsvirksomheder. Og herfra peges også på, at regeringen ifølge EjendomDanmark, skruer op for klimaambitioner.

- Jeg sætter pris på, at der er fokus på fremtiden ud fra det perspektiv (klimaområdet, red.). Vi har en liste med en række lavthængende frugter i lovgivningen, som den nye regering kan tage som deres første skridt, siger Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark.

Regeringsgrundlaget nævner i den forbindelse - blandt andet - at regeringen vil nedbringe klimaaftrykket på offentlige indkøb såsom opførelse af bygninger skal nedbringes, at flere husstande skal væk fra olie- og gasfyr, og at sagsbehandlingen for etablering af vedvarende energikilder skal afkortes.

Lige på det grønne område savner erhvervsorganisationen Danske Byggecentre imidlertid, at der udlægges mere konkrete ambitioner for, hvordan byggeriet skal spille en grøn rolle.

- Vi havde gerne set, at regeringen påtog sig førertrøjen i den grønne omstilling og i højere grad forpligtede sig til at bygge mere bæredygtigt og til, at styrke boligministeriet og relevante styrelser, lyder det fra adm. direktør i Danske Byggecentre, Palle Thomsen i en kommentar.

Dermed kunne man have sikret, at der fremover var de nødvendige ressourcer til at nedbringe behandlingstiden og yde en bedre støtte til branchen i den grønne omstilling, lyder det.

Ovenstående reaktioner er alle skriftlige kommentarer fra erhvervsorganisationerne tilsendt Licitationen - Byggeriets Dagblad, efter regeringsgrundlaget blev præsenteret.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Amerikanske ordrer giver Haarslev perfekt start på 2023
Basalt-direktør efter lukning: - Vi fortryder intet
Vognmand: Fri os fra grønt bluffnummer
To statslige selskaber skal eje og drive 'brint-rør'
Energistyrelsen lægger an til markedsdialog om udbud af 9 GW havvind
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109