23948sdkhjf

Alvorlige rådskader på Jorn-museum: Kommune skal finde millioner til at renovere

Utætheder i tagkonstruktionen har forårsaget alvorlige rådskader på Museum Jorn, og nu er skaderne så grelle, at Silkeborg Byråd skal finde over 8 mio. kr. til renovering

Efter flere års tilløb skal der nu findes en større pose penge til at renovere Museum Jorn i Silkeborg, og det skal helst gå lidt stærkt.

Det skriver TV2 Østjylland.

Taget er nemlig utæt, og det har givet råd i konstruktionen. Derfor skal Silkeborg Byråd på årets sidste byrådsmøde mandag aften tage stilling til, om man akut vil finde 8.450.000 kr. til at udbedre skaderne på museet, hvor der ifølge sagsfremstillingen både er problemer med tagkonstruktionen og med ovenlysvinduer.

Pengene skal findes i næste års budget, fremgår det.

Gammel konstruktionsfejl

Ifølge Museum Jorns direktør Jacob Thage skyldes problemerne en gammel konstruktionsfejl, som med årene har medført råd i konstruktionen, og nu er det blevet så slemt, at der skal sættes ind.

- Det er en sag, der har været rigtig længe undervejs, så vi kan kun sige, at vi er lykkelige for, at det ser ud til at være på vej igennem, sige museumsdirektøren til TV2 Østjylland.

Han tør dog ikke tør række armene i vejret, før byrådet har behandlet sagen.

- Jeg krydser fingre indtil i morgen aften. Før da ved jeg dybest set ikke noget. Renoveringen har været fremme før og er pillet af igen, men det er nu så alvorligt, at der altså skal ske noget, lyder det fra Jacob Thage.

Tagproblemet har nemlig været politisk behandlet før, hvilket også fremgår af sagsfremstillingen. Her kan man læse, at der i 2019 blev gennemført en undersøgelse af bygningen, der resulterede i et estimat for nødvendig renovering på 7.250.000 kr.

Siden er skaderne på bygningen kun blevet værre, ligesom udgifterne til at sikre museets værdier ifølge forvaltningen er forhøjet.

Det betyder altså, at politikerne nu skal forholde sig til en forventet regning på 8.750.000 kr. De 300.000 kr. er dog fundet, da byrådet i oktober tog første skridt og afsatte penge til projektering af opgaven.

Nyt museum 

Med til historien om den udsatte renovering hører muligvis, at Museum Jorn gennem længere tid har barslet med planer om at bygge et nyt til anslået mellem 700 og 800 mio. kr.

Silkeborg Kommune bidrager med at stille en byggegrund ned til Silkeborg Langsø til rådighed og er derudover indstillet på at øge driftstilskuddet til museet, har viceborgmester Johan Brødsgaard (R) tidligere bekræftet over for TV Midtvest.

Et arkitektfirma har også allerede afleveret deres bud på det kommende museum.

Derfor er det også Jacob Thages indtryk, at politikerne måske lige har trukket vejret en ekstra gang for at se, om det virkelig er nødvendigt at smide penge på taget af et museum, der om få år måske alligevel står forladt.

- Politikerne havde håbet, at de kunne spare de penge, men sådan ser det ikke ud. Der skal simpelthen ske noget nu, lyder det fra direktøren.

For tiden holder Museum Jorn lukket, men det skyldes dog ikke skaderne på bygningen, men - sagt med et smil – en brist hos danskerne. Museum Jorn holder nemlig altid lukket en måneds tid fra medio december til medio januar.

- Det er desværre gået op for os, at der er mennesker i Danmark, der tænker mere på jul og gaver end på Jorn og Kirkeby, siger Jacob Thage med et glimt i øjet.

Slots- og Kulturstyrelsen har givet anbefalinger

Af sagsfremstillingen til byrådet fremgår det også, at Slots- og Kulturstyrelsen, der blandt andet fører opsyn med danske museers varetagelse af samlinger, er opmærksomme på bygningsproblemerne på Museum Jorn.

- Museet får stor kritik af de akutte bygningsmæssige udfordringer som indtrængende vand, råd i konstruktioner og defekte solfilm/uv-filtre i ovenlys, står der i byrådets dagsorden.

Styrelsen har således allerede givet anbefalinger, der i stedet kan blive til påbud, hvis der ikke gøres noget nu. Det kan blandt andet betyde, at museet kan få svært ved at låne danske og internationale værker til fremtidige udstillinger.

Indhenter tilbud

At regningen for renoveringen lander hos kommunen, skyldes ifølge Jacob Thage, at Asger Jorn i sin tid netop overdrog sin kunstsamling til byen. Derfor skal byen også betale for renoveringen af museets fløj fra 1982.

Silkeborg Kommune og Museum Jorn ejer i fællesskab bygningerne, men driften, og altså herunder huller i taget, er kommunens opgave.

Ifølge byrådsdagsordenen bliver der aktuelt indhentet tilbud på renoveringen af museet.

- Såedes at arbejderne i givet fald kan opstartes i starten af 2023, fremgår det.

De over 8 mio. kr. til akutrenoveringen skal findes et andet sted i næste års budget, og det ser ud til at kunne få betydning for bevillingen til en ny hal ved Sølystskolen, som i stedet for at modtage knap 14 mio. kr. til halbyggeriet i 2023 må nøjes med knap 6 mio. kr. De øvrige 8 mio. kr. til en ny hal skal så formentlig findes på 2024-budgettet.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Forskere vil styrke borgernes indflydelse på den grønne energiomstilling
Aftaler om tre nye brintanlæg og infrastruktur skal realisere Finlands fremtidige brintøkonomi
ITD beder transportministeren tage affære: Det er ren chikane
Vismænd: Choktal for km-afgift og sukkerknald til diesel
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094