23948sdkhjf

Analyse: Bornholm og Albertslund er yderpolerne, når det gælder bygge- og anlægsbudgetter

En ny analyse peger på store forskelle på bygge- og anlægsbudgetterne i kommunerne.

Mens Bornholms Regionskommune i gennemsnit investerer 1520 kr. i byggeri og infrastruktur per indbygger, er tallet i Albertslund Kommune på 8.910 kr. Dermed ligger de to kommuner i hver sin ende af skalaen af, hvor mange penge de danske kommuner bruger på at bygge nye institutioner, reparere huller i vejene eller renovere slidte plejehjem.

Det viser en opgørelse fra Dansk Industri over kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer i 2021.

- Analysen siger ikke noget om, hvor stort et renoveringsbehov de enkelte kommuner står overfor, men vi har i DI tidligere vist, at der er et stort potentiale i at energirenovere kommunale bygninger i hele landet, siger branchedirektør i DI Byggeri, Anders Stouge, i en pressemeddelelse fra organisationen.

Kriser kalder på besparelser

Branchedirektøren peger desuden på tidens kriser; klimakrise, energikrise og krig i Europa og de krav til besparelser, de afføder: 

- Kommunerne kan gøre en forskel ved at investere massivt i energiforbedringer i kommunale bygninger som skoler, børnehaver og plejehjem, så energien udnyttes bedst muligt, siger Andres Stouge og fortsætter:

- Det er efter min mening en bunden opgave for kommunalpolitikere i hele landet at prioritere energirenovering i de kommende år. Her kan kommunerne med fordel kigge på bygninger med de dårligste energimærkninger.

Store regionale forskelle

Landsgennemsnittet for kommunernes investeringer i byggeri og anlæg ligger på 3.250 kr. pr. indbygger. 

Foruden Bornholm ligger kommunerne i Randers og Dragør lavt med investeringer på 1.560 kr. per indbygger. I den høje ende ligger kommunerne i Albertslund samt i Høje-Taastrup og Gladsaxe med investeringer for henholdsvis 5.750 og 5.310 kr.

Ser man på landsdelene er der også store forskelle på investeringsniveauet. 

I Midt- og Vestjylland og på Fyn bruger kommunerne i gennemsnit godt 2.500 kr. pr. indbygger på at bygge og vedligeholde bygninger og veje, mens kommunerne i Hovedstaden i gennemsnit investerer for 4.270 kr. per indbygger.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Amerikanske ordrer giver Haarslev perfekt start på 2023
Basalt-direktør efter lukning: - Vi fortryder intet
Vognmand: Fri os fra grønt bluffnummer
To statslige selskaber skal eje og drive 'brint-rør'
Energistyrelsen lægger an til markedsdialog om udbud af 9 GW havvind
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078