23948sdkhjf

Analyse: Bornholm og Albertslund er yderpolerne, når det gælder bygge- og anlægsbudgetter

En ny analyse peger på store forskelle på bygge- og anlægsbudgetterne i kommunerne.

Mens Bornholms Regionskommune i gennemsnit investerer 1520 kr. i byggeri og infrastruktur per indbygger, er tallet i Albertslund Kommune på 8.910 kr. Dermed ligger de to kommuner i hver sin ende af skalaen af, hvor mange penge de danske kommuner bruger på at bygge nye institutioner, reparere huller i vejene eller renovere slidte plejehjem.

Det viser en opgørelse fra Dansk Industri over kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer i 2021.

- Analysen siger ikke noget om, hvor stort et renoveringsbehov de enkelte kommuner står overfor, men vi har i DI tidligere vist, at der er et stort potentiale i at energirenovere kommunale bygninger i hele landet, siger branchedirektør i DI Byggeri, Anders Stouge, i en pressemeddelelse fra organisationen.

Kriser kalder på besparelser

Branchedirektøren peger desuden på tidens kriser; klimakrise, energikrise og krig i Europa og de krav til besparelser, de afføder: 

- Kommunerne kan gøre en forskel ved at investere massivt i energiforbedringer i kommunale bygninger som skoler, børnehaver og plejehjem, så energien udnyttes bedst muligt, siger Andres Stouge og fortsætter:

- Det er efter min mening en bunden opgave for kommunalpolitikere i hele landet at prioritere energirenovering i de kommende år. Her kan kommunerne med fordel kigge på bygninger med de dårligste energimærkninger.

Store regionale forskelle

Landsgennemsnittet for kommunernes investeringer i byggeri og anlæg ligger på 3.250 kr. pr. indbygger. 

Foruden Bornholm ligger kommunerne i Randers og Dragør lavt med investeringer på 1.560 kr. per indbygger. I den høje ende ligger kommunerne i Albertslund samt i Høje-Taastrup og Gladsaxe med investeringer for henholdsvis 5.750 og 5.310 kr.

Ser man på landsdelene er der også store forskelle på investeringsniveauet. 

I Midt- og Vestjylland og på Fyn bruger kommunerne i gennemsnit godt 2.500 kr. pr. indbygger på at bygge og vedligeholde bygninger og veje, mens kommunerne i Hovedstaden i gennemsnit investerer for 4.270 kr. per indbygger.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063