23948sdkhjf

Nyt samarbejde kan bane vejen for bunkring af ammoniak ud for Grønland

Et grønlandsk-norsk partnerskab har indgået en hensigtserklæring om etablering af vindenergiproduktion i kombination med produktion af ammoniak efter Power-to-X-princippet i Grønland.

Det innovative P2XFloater-design repræsenterer en effektiv, tidsbesparende og fleksibel løsning til produktion af grøn ammoniak i industriel skala til en konkurrencedygtig pris. Markedets efterspørgsel vokser hurtigt, primært på grund af dekarboniseringen af både industrisektoren og den maritime sektor Mårten Lunde, CEO i H2Carrier

Partnerne er Sisimiutbaserede Anori A/S, der har fokus på vindenergi og norske H2Carrier AS, som har udviklet en flydende produktionsenhed efter FPSO-princippet (Floating Production, Storage and Offloading) til produktion af ammoniak – en såkaldt P2XFloater.

Det skriver de to parter i en fælles pressemeddelelse. 

Ideen er, at P2XFloater’en – altså en flydende produktionsenhed til produktion af først brint og dernæst ammoniak skal ligge på reden og udnyttet kapaciteten fra en 1,5 GW stor landbaseret møllepark, der bliver den første i Grønland.

Etableret teknologi

- I dag er mindre end 1 procent af verdens forbrug af ammoniak produceret fra vedvarende kilder. Det burde så tæt på 100 procent som muligt, hvis vi globalt skal nå Paris-aftalens mål, siger Anoris formand Nicolai Fossar Fabritius, som før han var med til at etablere Anori kom fra en direktørstilling i Vestas.

Han suppleres af Mårten Lunde, CEO i H2Carrier:

- Alt industrielt forbrug af ammoniak er i dag forbundet med betydelige CO2-udledninger. Ved at adoptere etablerede teknologier fra olie og gas har vi udviklet løsninger, der vil producere ammoniak helt uden CO2-udledning. Grønland er i en unik geografisk position til at tage en ledende rolle internationalt. For Grønland vil et industriprojekt af denne størrelse bidrage til betydelig værdiskabelse, og en række attraktive arbejdspladser, siger Mårten Lunde.

- Det innovative P2XFloater-design repræsenterer en effektiv, tidsbesparende og fleksibel løsning til produktion af grøn ammoniak i industriel skala til en konkurrencedygtig pris. Markedets efterspørgsel vokser hurtigt, primært på grund af dekarboniseringen af både industrisektoren og den maritime sektor, uddyber han.

Bunkring i Nordatlanten

Grundideen med P2XFloater-konceptet er at kunne udnytte vindenergien fra fjerntliggende mølleparker til Power-to-X-produktion, uden der behøver at blive etableret langdistance elnetforbindelser. Ifølge H2Carrier AS er der i øjeblikket lignende projekter under udarbejdelse i Skotland og Nordnorge.

CO2-neutralt ammoniak regnes aktuelt som det mest lovende bunkeralternativ til deepsea-skibsfarten i forbindelse med skibsfartsbranchens dekarbonisering. Power-to-X-produktion i Grønland vil skabe bunkringsmuligheder regionalt i Nordatlanten for den øst-vestgående kontinentale skibstrafik.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094