23948sdkhjf

Dansk tegnestue rykker ind i Sverige og vinder træbyggeri i universitetsby

Fire år efter opstarten kan arkitektfirmaet Biosis skrive arbejde med arkitektur og byudvikling i Norden, Nordatlanten og Arktis på CV’et. 

Firmaet har hovedkontor i København, men har netop åbnet kontor i Stockholm, hvorfra planen er at vokse indenfor bæredygtig arkitektur, byudvikling og landskab.

– Vi ser et stort potentiale i Sverige for at gå foran i den bæredygtige dagsorden, fortæller Morten Vedelsbøl, stiftende partner i Biosis:

– Adgangen til naturlige og vedvarende ressourcer såsom træ koblet med flere former for vedvarende energi giver mange muligheder for at tage de nødvendige skridt mod nytænkende, bæredygtige bo-samfund, byrum og bygninger.

Vinder CLT-byggeri i universitetsby

Og i Sverige har Biosis nu taget en prestigefyldt konkurrencesejr. I den svenske universitetsby Borlänge nordvest for Stockholm, er arkitektfirmaet udpeget som vinder af et 5500 kvm stort bolig- og erhvervsbyggeri i samarbejde med entreprenørfirmaet Byggpartner – parternes første projekt sammen.

Vinderprojektet i Borlänge udspringer af ambitioner om et højt bæredygtigt og arkitektonisk niveau, og byggeriet skal blandt andet opføres i CLT med en stor andel genanvendte materialer og bygningsdele.

Biosis

Biosis blev stiftet i 2018 i København af Morten Vedelsbøl og Mikkel Thams Olsen med målsætningen at blive førende inden for Climate-Driven Design af arkitektur, landskab, planlægning og strategisk rådgivning. 

Arkitektfirmaet har projekter i Sverige, Norge, Danmark, Grønland og på Island. 

Den nyetablerede afdeling i Sverige, Biosis AB, er en del af Biosis Group, der har kontorer i København, Stockholm og Nuuk.

Kilde: Biosis

Byggeriets arkitektoniske koncept er skabt ud fra sociale bæredygtighedsparametre samt nærheden til naturen og landskabet i Vattenparken, byens centrale park.

– De tre bygningskroppe er trukket tilbage på midten, så der dannes sociale mødepladser og skærmede mikroklimaer for beboerne og parkens brugere. Naturen selv - i form af haver, træer og espalierer - indtager byggeriets sociale uderum som et rumligt filter mellem private og offentlige zoner, forklarer Mikkel Thams Olsen, stiftende partner i Biosis om det svenske projekt.

Borlänge kommune skal nu i første omgang - i samarbejde med det vindende team - udarbejde detailreguleringsplanen for området. Det forventes at byggeriet kan påbegyndes primo 2024.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093