23948sdkhjf

Overrasket træ-direktør: Nye krav kan trække produktion hjem til Danmark

Med miljøvaredeklarationer på en række af sine mest efterspurgte produkter kan Hørning Parket fortsat levere trægulve til nybyggerier i alle størrelser, hvor miljødokumentation er påkrævet.

Men allerede inden EPD’erne blev et krav, havde den østjyske gulvvirksomhed taget hul på arbejdet, og det er ikke planen at stoppe her. Et øget fokus på dokumentation og bæredygtighed er nemlig en naturlig forlængelse af den vej, Hørning Parket har været på i snart et helt århundrede, fastslår direktør og medejer Peter Vissing.

– I hele Hørnings historie har virksomheden udfoldet sig om den akse, vi kalder “floors for generations”. Gennemgår vi vores historiske referencer, leverer vi nemlig til bygninger, der skal holde i generationer, som for eksempel lufthavne og museer, og vi har altid syntes, det er fedt at levere et stykke ordentligt håndværk af råtræ sourcet direkte fra de bedste steder, fortæller Peter Vissing, der siden 2016 har svinget direktørstokken hos den Skanderborg-baserede gulvproducent.

To motivationsfaktorer

Det har dermed været helt naturligt, understreger han, at Hørning Parket har grebet den bæredygtighedsdagsorden, der de senere år har fyldt stadig mere i byggeriet.

– På den måde bliver vores historie også sat i en bæredygtig kontekst, og det var den ene grund til, at vi gik i gang med at udvikle EPD’er og LCA’er tilbage i starten af 2022, siger Peter Vissing, der dermed var på forkant, da de nye krav i august blev bekendtgjort.

Med det nye bygningsreglement, der trådte i kraft 1. januar, er kravene til klimadokumentation oppet markant, og for nybyggerier på mere end 1.000 kvm gælder det, at der skal findes dokumentation som eksempelvis EDP’er på de materialer, der indgår.

Og hos Hørning Parket havde man længe inden læst skriften på væggen.

– Det var den anden grund til, at vi tog hul på arbejdet – der ruller så mange dokumentationskrav ned over byggeriet, og vi vil gerne være dem, man går til i den forbindelse. Derfor gik vi også i gang ud fra motivationen om, at kunderne ville komme til at efterspørge det her, forklarer Peter Vissing.

Ikke så sort/hvidt

For Hørning Parket, der altså bryster sig af at lave gulve til generationer, har arbejdet med at fastlægge klimaaftryk desuden været med til at understrege værdien i den tilgang til håndværket. En værdi der imidlertid ikke kommer fuldt til udtryk i de nye EPD’er, fortæller direktøren.

– I virkeligheden har vi haft den udfordring med EPD’erne, at de er begrænset til 50 år. Gulvet på Århus Rådhus er næsten 90 år gammelt, og i CPH Lufthavn er det over 60 år, siger Peter Vissing med henvisning til et par af virksomhedens aldrende prestigeprojekter.

På den anden side, konstaterer han, er miljøvaredeklarationerne så komplekse og mangefacetterede, at man som bygherre også får brug for kompetente klimahoveder, når materialevalgene skal træffes.

– Der indgår så mange forskellige parametre, at man ikke kan sætte sig ned og sige “der er resultatet, der afgør mit byggeprojekt” - et enkelt produkt indeholder mere end 30 forskellige parametre, og det kan være individuelt, hvad den pågældende rådgiver læner sig op ad, forklarer Peter Vissing.

Derfor gør man sig hos Hørning Parket også ualmindeligt umage, når det kommer til kommunikationen omkring de nye tal.

– Vi er enormt opmærksomme på ikke at greenwashe, for man kan fortolke og opgøre de her tal på mange måder. Det er selvfølgelig sort/hvidt, om man har en EPD eller ej, men selve EPD’en er langt fra sort/hvid, og vi vil ikke kommunikere noget misvisende, siger direktøren.

En potentiel gamechanger

Hos Hørning Parket har man indtil videre udarbejdet EPD’er og LCA’er på omtrent 90 pct. af det brede sortiment af massive trægulve, og fokus har i første omgang været på de nordiske hårdttræsorter.

– Men vi arbejder i etaper, og vi er på vej med de overfladebehandlede og tropiske træsorter. Målet er hele sortimentet, fastslår Peter Vissing, der er overbevist om, at kravene til klimadokumentation med tiden også vil omfatte mindre byggerier.

– Og selv hvis det ikke gør, vil vi gerne kunne fremlægge de tal - også for vores egen skyld, så vi kan se, hvor vi kan optimere, lyder det.

At se klimaaftrykket dokumenteret – og reduceret – sort på hvidt er imidlertid ikke den eneste gevinst, Peter Vissing mener at have høstet det seneste år.

– Det her arbejde har haft en stor positiv indvirkning på både kunder og ikke mindst medarbejdere, og vi kan virkelig mærke et element af “the greater cause” - det har samlet organisationen omkring et fælles mål og en mening, der er større end arbejdet, når vi får evidens for, at det vi gør, simpelthen giver mening, forklarer han.

Løfter han blikket fra virksomhed til brancheniveau, ser Hørning-direktøren en chance for, at de nye lovkrav kan blive en potentiel gamechanger.

– Én ting har især overrasket mig i det her. Som træproducerende virksomhed er vi jo enormt stolte af den lange danske tradition for træhåndværk, men den er desværre blevet udfladiget noget i takt med mange udflytninger, fordi vi ikke har kunnet konkurrere på omkostninger, siger Peter Vissing og fortsætter:

– Nu viser vores CO2-aftryk, at fordi dansk energi er meget mere miljøvenlig end andre steder, så kommer det meget tydeligt til udtryk i CO2-regnskabet. Der har dansk produktion en klar fordel, som jeg absolut tror, kan være med til at trække produktion tilbage til Danmark, og det vil vi ønske på hele træbranchens vegne.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095