23948sdkhjf

Erhvervsdrivende fond: Uændret fokus på havvind trods åben dør-pause

Også lokalt på Bornholm, som lægger hav- og landarealer til den kommende Energiø Bornholm, kommer pausestoppet for havvindprojekter via åben dør-ordningen pludseligt og uventet

Det er ikke kun virksomheder og fonde, som lever af at bygge havvindmøller, som blev forskrækkede,  da Energistyrelsen mandag valgte at sætte alle projektansøgninger om havvindparker via åben-dør-ordningen midlertidigt på hold. 

Energistyrelsen stiller 31 åben-dør projekter i bero - Erhvervslivet raser og ministeren ærgrer sig

Også lokalt på Bornholm, som lægger hav og land til energiøen, kommer beslutningen pludseligt og uventet. Blandt andet i den erhvervsdrivende fond og partnerskab, Baltic Energy Island, der bl.a. koordinerer  forberedelser til Energiø Bornholm blandt en lang række offentlige og private aktører. 

Åben dør-ordningen for havvindmøller

I Danmark kan man få tilladelse til at etablere en havvindmøllepark på to måder: Gennem udbud eller via den såkaldte åben-dør-procedure.

Ved udbud udbyder staten et projekt – typisk på en bestemt placering og i en bestemt størrelse. 

Ved åben-dør-proceduren ansøger en projektudvikler selv om tilladelserne på en selvvalgt placering. 

Projektudvikleren indsender en uopfordret ansøgning om at få tilladelse til at udføre forundersøgelser i det valgte område.

Staten stiller gratis havbunden til rådighed for Åben dør-projektet, der er ingen statslige tilskud involveret i projektet og udvikleren råder selv over strømmen, som havvindparken producerer. 

- Vi er overraskede over beslutningen om at pause sagsbehandlingen af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Ørsteds fælles projekt og det lokale Bornholms Havvinds projekt, siger Søren Møller Christensen, konstitueret direktør i Baltic Energy Island. 

Stop for to lokale projekter 

Fondsdirektøren henviser her til, at pausen for Åben dør-ordningen blandt andet indstiller sagsbehandlingen af to ansøgninger om to havvind-projekter ved Bornholm fra henholdsvis en gruppe lokale aktører og et parløb mellem CIP og Ørsted. 

Energistyrelsen: Åben dør-pause er vores beslutning

Alene CIP/Ørsted-projektet ville kunne producere 3 gigawatt (GW) årlig grøn strøm fra havvind - eller  det samme som fra havvindmølleparkerne i den kommende Energiø Bornholm. 

- Fonden følger sagen med stor spænding, fordi de to åben-dør projekter har stor betydning for Bornholms udvikling. 

- Vi tænker dog, at felterne øst for Bornholm vil komme i spil igen på den ene eller anden måde, fordi CIPs og Ørsteds projekt har vist, at der er kommerciel interesse i at udvikle områderne., siger Søren Møller Christensen. 

Har nok at rive i

På trods af pausen for åben dør-projekterne fastholder Baltic Energy Island uændret fokus på, hvordan den massive udbygning af havvind omkring Bornholm kan skabe lokal og national erhvervs- og teknologiudvikling, lyder det fra fonden. 

- Lige nu ved vi, at der kommer 3,2 til 3,8 GW havvind syd for Bornholm. Det samlede budget her 70-75 mia. kroner svarende til 15 super sygehuse, så vi har nok at rive i. De andre to projekter håber vi så kommer på skinner hurtigst muligt igen.

Åben dør-projekter på hold ved Bornholm

To sæt aktører har i februar 2023 søgt om tilladelse til havvind-projekter ved Bornholm via Åben dør-ordningen. 

Det lokale borger-konsortium Bornholms Havvind, har søgt om tilladelse til en havvindpark på 100 megawatt (MW). Ansøgningen omfatter ni 11 MW havmøller opsat på havet 5,5 km – 8 km sydøst fra Nexø.  

Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) vil opføre to havvindparker ved Bornholm. 

De to Ørsted/CIP havvind-parker, Bornholm Bassin Øst og Bornholm Bassin Syd, på hver 1,5 gigawatt (GW) årlig produktionskapacitet af grøn strøm.  

Bornholm Bassin Syd skal opføres på havet 41 kilometer fra Svaneke, og Bornholms Bassin Øst 25 kilometer fra kysten ud for Dueodde. 

Den 6. februar 2023 satte Energistyrelsen behandlingen af i alt 33 ansøgninger havvindparker gennem Åben dør-ordningen i bero.   

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187