23948sdkhjf

675 millioner skal få landmænd og virksomheder til at udvikle flere plantebaserede fødevarer

Alle partier i Folketinget stemte torsdag for at oprette en længe ventet fond for plantebaserede fødevarer.

Fonden får navnet Fonden for Plantebaserede Fødevarer og bliver finansieret med i alt 675 millioner kroner fra 2023 til 2030.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal have et endnu større udvalg af plantebaserede fødevarer. Til gavn for klimaet og den enkelte forbruger. Med vores dygtige landmænd og fødevareproducenter har vi også gode forudsætninger for at skabe det næste eksporteventyr af netop plantebaserede fødevarer. For at det kan ske, har vi brug for, at endnu flere landmænd omlægger deres landbrug til plantebaserede fødevareafgrøder, og at endnu flere virksomheder får fokus på de plantebaserede fødevarer, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Med fonden sender alle partier i Folketinget et stærkt signal til blandt andet landmændene og fødevarebranchen ved at oprette en fond, som skal bidrage til at sikre et højere tempo på udviklingen.

Fonden bliver oprettet som led i den store landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i 2021. I januar fremsatte regeringen et lovforslag om at oprette fonden, der nu er blevet vedtaget. 

Plantefonden skal yde støtte til forskellige formål såsom sortsudvikling, dyrkning, forarbejdning, salgsfremme, eksportfremme, uddannelse og vidensformidling. Sekretariatet for fonden vil blive placeret i Landbrugsstyrelsen.

Den første ansøgningsrunde indledes i foråret 2023, hvilket ifølge AgriWatch er senere end først antaget.

Mediet skrev i juni 2022, at fonden efter planen skulle åbne 1. januar 2023, og eksempelvis Landbrug & Fødevarer kritiserede høringsprocessen for at være for langsom. En kritik som Landbrugsstyrelsen i efteråret afviste.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079