23948sdkhjf

Skanderborg annullerer udbud af plejecenter i Galten

Kommunen ser de næste par måneder på andre muligheder for plejecenterbyggeriet

Byrådet i Skanderborg Kommune annullerer udbuddet af et nyt plejecenter i Galten. Begrundelsen lyder, at de indkomne tilbud er for dyre og giver for dårlige betingelser for de nuværende beboere.

I stedet vil man nu undersøge, om der kan bygges højere på den nuværende beliggenhed i Galten, eller om der skal findes en anden placering til det nye plejecenter.

– Det er selvfølgelig brandærgerligt, at vi skal i gang med en ny proces, men det er rettidig omhu at bremse udbuddet, når det, vi bliver stillet i udsigt fra totalentreprenørerne, ikke har den kvalitet, vi ønsker, siger Jens Szabo, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget,  i en pressemeddelelse fra Skanderborg Kommune.

Det nye plejecenter i Galten skal omfatte i alt 87 plejeboliger med tilhørende servicearealer, arealer til sundhedsklinik, træningslokaler, forsamlingssal med café, hjemmepleje, fællesadministration samt tilhørende udearealer.

Tre ud af tre tre tilbud gik over budget

Tanken var, at det nye plejecenter skulle placeres ved det nuværende Plejecenter Tjørnehaven i centrum af Galten.

Fem totalentreprenører lev til tre

Skanderborg Kommune kunne i det sene efterår 2022 fortælle, at fem totalentreprenører havde vist interesse for at bygge et nyt plejecenter i Galten med i alt nye 77 boliger plus 10 på det eksisterende Plejecenter Tjørnehaven.  Heraf var blevet tre prækvalificeret

De tre totalentreprenører var Dansk Boligbyg, EMR Murer og Entreprenør samt NCC Danmark.

– Opførelsen af Galten Plejecenter er udbudt i Totalentreprise med forhandling. Forhandlingen forventes at foregå i januar-marts 2023 med endelig bedømmelse og politisk godkendelse medio 2023, forklarede bygherrerådgiver og projektleder ved Kommunale Bygninger, Anlæg og Ejendomme, Betina Brumé Haacks, dengang.

Den proces gav ikke det forventede og ønskede resultat. 1. marts valgte byrådet i Skanderborg at annullere udbuddet og i stedet se på en ny placering eller andre ramme om nyt byggeri på Plejecenter Tjørnehavens areal.

Byggeriet skulle foregå i to etaper, så halvdelen af de planlagte boliger blev bygget i etape 1. På den måde ville de nuværende beboere på Tjørnehaven kunne flytte direkte ind i de nye boliger.

I etape 2 skulle nedrivning af Tjørnehaven finde sted, og de resterende boliger skulle opføres på den del af grunden.

Desværre har udbudsprocessen vist, at ingen totalentreprenører kan leve op til de krav, som Skanderborg Kommune har stillet til byggeriet. Alle tre tilbud overskrider budgetrammen og giver samlet set for dårlige vilkår for de ældre.

– Vi har været i god dialog med entreprenørerne for at se, hvordan vi kunne gennemføre byggeriet, men med de nuværende planforhold og økonomi i projektet har det ikke været muligt, konstaterer Morten Pors Ilsøe, chef for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune.

Han forklarer, at ingen af de tre konkurrenceforslag kunne levere det ønskede antal boliger og centerfunktioner i byggeriets 1. etape. Det ville blandt andet resultere i flere flytninger for de nuværende beboere på Plejecenter Tjørnehaven, og lokalområdets pensionister vil mangle aktivitetsmuligheder.

Højere eller ny placering

I forbindelse med, at udbuddet blev annulleret, har Skanderborg byråd sat administrationen til at afsøge to muligheder for det kommende plejecenter.

Enten at det placeres på en ny grund et andet sted i Galten, eller at der skaffes mulighed for flere kvadratmeter til byggeriet ved at lave en ny lokalplan, der blandt andet tillader højere bygninger.

Afsøgningen finder steder de næste par måneder, hvorefter de politiske udvalg skal drøfte scenarierne.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081