23948sdkhjf

Trekamp afgjort: De vinder nyt museum direkte ved togskinnerne

Museum, café og ventesal smelter sammen i Skanderborg

Det bliver en helt særlig oplevelse at vente på bus og tog i Skanderborg, hvor den gamle postbygning på Skanderborg Station får nyt liv som museum. Nu er vinderen af Perron1, en særlig ankomstbygning, som favner både museum, café og ventesal direkte ved togskinnerne, fundet.

Vinderteamet tæller Thomas Andersen a/s, Tømrer og & Totalentreprenør i samarbejde med Erik Arkitekter, Norconsult og Pax Architects.

Det samlede areal for Perron1 med den nye tilbygning bliver på cirka 2100 kvm fordelt på tre etager.

- Perron1 har i den grad potentiale til at blive et museum ud over det sædvanlige. Bygningen tilbyder nye måder at tænke udstilling og formidling på, samtidig med at den bliver et hyggeligt og uformelt frirum for rejsende, siger borgmester i Skanderborg Kommune, Frands Fischer (A), i en pressemeddelelse.

Realdania og A.P. Møller Fonden støtter byggeriet med sammenlagt 21 mio. kr.

Perron1: Ny museumsbygning i Skanderborg

I det tidligere posthus på Skanderborg Station arbejder Museum Skanderborg på at skabe et nyt museumskoncept, Perron1, der skal give rejsende oplevelser med på vejen.

Omdannelsen af den tidligere postbygning ved Skanderborg Station er støttet af:

  • Realdania har givet tilsagn om 14 mio. kr. til projektet.
  • A.P. Møller Fonden har bevilget 7 mio. kr.
  • Skanderborg Kommune bidrager med 16 mio. kr. til byggeprojekt og de omkringliggende udearealer.

Kilde: Skanderborg Kommune og Realdania

Udover funktionalitet og udseende har bæredygtighed også vejet tungt i udvælgelsen. Den eksisterende postbygning fra 1983 bevares og en stor del af det indvendige genanvendes. Hertil kommer, at en ny tilbygning konstrueres i træ for at reducere det samlede CO2-aftryk.

- Projektet er et godt eksempel på, hvordan vi kan arbejde med klimamæssig og kulturel bæredygtighed ved at renovere og transformere en eksisterende bygning til en ny funktion. Det tidligere posthus er et tidstypisk eksempel på yngre bygningskultur, og bygningens fleksible indretning og robuste materialer betyder, at den egner sig rigtig godt til sit nye formål, siger Vera Noldus, der er projektchef i Realdania.

Mange om buddet 

Der har været stor interesse for projektet. I alt 10 kvalificerede entreprenører og rådgivningsvirksomheder søgte om at blive prækvalificeret. Tre projekter blev udvalgt i foråret 2023, og nu har byråd i Skanderborg Kommune så godkendt bedømmelsesudvalgets indstilling.

De tre prækvalificerede team var:

  • Færch & Co. Aarhus i samarbejde med Aart Architects, Anna Mette Exner Arkitektur og Niras.
  • John A. Laursen A/S i samarbejde med Cubo Arkitekter og Arne Elkjær A/S.
  • Thomas Andersen A/S i samarbejde med Erik Arkitekter A/S, Pax Architects, Norconsult og LB Consult – Norconsult (vinderteam)

Byggestart næste år

Det vindende team går sammen med Museum Skanderborg og Skanderborg Kommune i gang med projekteringen, som løber frem til maj 2024.

Selve byggeriet forventes at begynde i forsommeren 2024 og løbe frem til september 2025. Derefter skal bygningen indrettes, og de første udstillinger etableres.

Hvis alt går efter planen, kan det nye museum, Perron1, åbne ved juletid 2025.

Skanderborg Station er i dag et trafikknudepunkt med togforbindelser til hele landet, bustrafik til hele regionen og til Billund Lufthavn, stor pendlerparkeringsplads og hovedvejen til Aarhus. Det skønnes, at mere end 40.000 mennesker dagligt passerer stationen.

Det kommende museumsprojekt er en del af helhedsplanen for stationsområdet, hvor der også gennemføres en større omlægning af trafikken i samarbejde med DSB og Banedanmark.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157