23948sdkhjf

"Miniby" vinder museumsudvidelse på overgangen imellem land og vand

Øhavsmuseet løfter nu sløret for, hvordan en udbygning af museet på havnen i Faaborg kommer til at tage sig ud. Vinderprojektet er formet af en hold bestående af tegnestuen Transform, Pax Architects, Vega Landskab og Viggo Madsen ingeniører.

Økonomisk er rammen omkring 25 mio. kr. Pengene får til en udvidelse på cirka 500-600 kvm samt en bearbejdelse af op til cirka 1.600 kvm friareal syd for museet.

- Vi får her et funktionelt hus, der kan indeholde skiftende udstillinger og begivenheder, og som jeg synes er ramt ’spot on’ i relation til at skabe et ikonisk hus, der i sig selv vil være et trækplaster uden at det bliver for højtravende, udtaler museumsdirektør på Øhavsmuseet Peter Thor Andersen om valget.

Vinderprojektet er med tegnestuen Transforms ord "udviklet som en ’miniby’ - sammensat af en serie af røde bygningskroppe, der smelter sammen med det eksisterende."

Den nye museumsbygning forbinder den gamle købstads karakteristiske røde tage med havnens mere sammensatte arkitektur. Og det udbyggede museum kommer i sit udtryk til at favne hele området fra Svanninge Bakker til de mange øer i Det Sydfynske Øhav.

Placeringen i området bliver tydelig takket være en platform, hvorfra der er kig til bakker, byen og øhavet. 

I arkitekturen er der også skabt en kontrast mellem lukkede udstillingsrum og store åbne glaspartier, hvor det grønne ydre møder udstillinger inde. 

Museet får udover flere udstillingskvadratmeter også et lokale til undervisning samt et udendørs miljø, der spiller op af museets tema og områdets natur.

Med udbygningen ønsker det kulturhistoriske museum at manifestere sig som Danmarks museum for indre og ydre landskaber. Ambitionen er at tiltrække 70.000 gæster årligt samt at være et trækplaster for turister og et samlingssted for lokale.

Øhavsmuseets udvidelse

Øhavsmuseet åbnede på Faaborg Havn i 2021. Museet har et årligt besøgstal på 50.000 gæster.

Museet udvider nu med en bygning tegnet af tegnestuerne Transform og Pax Architects.

Første spadestik til udvidelsen forventes i 2025.

Første åbningsdag forventes i 2026.

Det har været et krav i arkitektkonkurrencen, at udbygningen kan deles i 2 etaper. Den første etape er finansieret og omfatter cirka 600 kvm tilbygning, mens 2. etape afhænger af yderligere finansiering.

Ambitionen er at tiltrække 70.000 gæster årligt samt at være et trækplaster for turister og et samlingssted for lokale.

De 25 mio. kr., som projektets økonomiske ramme ifølge Projektagenten, Licitationens søsterportal til overvågning af udbud og projekter, ligger på dækker alle udgifter. Håndværkerudgifter er fastlagt til cirka 15 mio. kr. 

Vinderen blev fundet via et konkurrenceforløb afviklet i efteråret 2023, som blev gennemført i to runder. Før en åben runde, hvor mange bød ind, og siden en anden runde hvor tre bud gik videre til den endelige bedømmelse.

Udvælgelsen af vinderen er sket i samråd med de to fagdommere landskabsarkitekt Marianne Levinsen og arkitekt Jesper Kusk.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172