23948sdkhjf

Lange ventetider for sagsbehandling kan blive dyrt for byggeriet

Der er tusindvis af kroner på spil i byggesagsbehandling og basis for at spare 2 millioner dage, lyder det fra branchens centrale organisationer

Det er ingen nyhed, at man mange steder skal væbne sig med tålmodighed, hvis man vil bygge nyt hus eller en tilbygning. Og især ovenpå det seneste ekstraordinære år kan regningen være på mange, mange tusind kroner for de byggelystne.

Trods en stor indsats mange steder er ventetiden, før kommunen giver grønt lys til et byggeri, nemlig steget med 19 pct. på et år, så det i snit tager 75 dage at få behandlet en sag – i 2019 tog det 50 dage.

Og de lange ventetider sætter både boligejerne og håndværkerne i en meget usikker situation, påpeger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, i en kommentar til tallene.

– Hvis det seneste år har lært os én ting, så er det, at byggematerialer hurtigt kan svinge meget i pris. Og hvis man som boligejer skal vente op mod syv måneder, før byggeriet kan gå i gang, så kan det blive meget dyrt, siger DI-direktøren.

I 2022 kostede en ventetid på et halvt år op mod 250.000 kr. for et almindeligt parcelhus på grund af de svingende materiale- og arbejdsomkostninger, viser DI’s beregninger. Det forudsætter, at man ansøgte om byggetilladelse i 1. kvartal 2022, samt at gennemsnitsprisen for et enfamilieshus er 4. mio. kr.

– Hvis man som nybygger eller boligejer har en så stor usikkerhed om den samlede pris for byggeriet, så vil nogle opgive før de overhovedet er startet, og det kan koste dyrt i tabte ordrer for byggebranchen, vurderer Anders Stouge.

2 millioner dage

Tallene for de kommunale byggesagsbehandlingstider dækker dog over markante udsving.

Ja, faktisk var der 50 gange så lang ventetid fra den hurtigste til den langsomste kommune. 

I Odder bruger kommunen således fire dage i snit på byggesagsbehandling, mens de byggelystne må vente hele 213 dage i Allerød Kommune.

Hvis alle kommuner var lige så hurtige som de 10 hurtigste kommuner, kunne der spares 2 mio. dages ventetid om året, lyder det fra organisationen SMVdanmark, der kalder de stigende sagsbehandlingstider ”skandaløst”.

– Ud over frustrationen ved at hænge fast i et bureaukratisk helvede, så koster det også samfundet og virksomhederne penge. Det gør planlægningen meget besværlig, og hvis du er en selvstændig, der for eksempel vil gøre din forretning større, risikerer du at skulle vente så længe, at du går glip af øget omsætning, siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark.

Organisationens analyse viser, at den ventetid kan nedbringes med 2 millioner dage, hvis alle kommuner var lige så hurtige til at sagsbehandle som gennemsnittet af de ti hurtigste kommuner.

Skal vi nå dertil, er det i Martin Kyeds optik til dels et ”et spørgsmål om politisk prioritering”.

Han peger dog også på de regler og rammer, kommunerne opererer inden for:

– De er blevet overhældt med komplekse statslige regler på byggeområdet, der gør det meget tidskrævende at godkende selv ret simple sager, siger Martin Kyed og fortsætter:

– Vi har brug for en tilbundsgående revidering af hele bygningsreglementet, så vi kan bremse denne voldsomme stigning i ventetid.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11