23948sdkhjf

Trods modstand: Nu skal slotsprojekt til stort millionbeløb færdiggøres

Planerne for nybyggeri ved en af Danmarks ældste kongeborge, Nyborg Slot, skal finpudses, så projektet kan stå klar i 2028

Kultur- og historieglade rådgivere får nu en unik mulighed.

Efter et årelangt forløb med hård kritik gør Slots- og Kulturstyrelsen klar til at færdiggøre renoveringen og nybyggeriet ved Nyborg Slot.

Styrelsen udbyder således totalrådgivning i forbindelse med færdigprojektering af nybyggeri af ringmur og udstillingsfløjen på det fynske middelalder- og renæssanceslot. Projektet omfatter også vagttårnsforhøjelse, slotsbro, slotsgården og Slotsholmen.

Det fremgår af Projektagenten, Licitationens søsterportal til overvågning af udbud og projekter.

Ifølge udbudsmaterialet er det nærværende budget genberegnet i foråret 2023. Heri er entrepriseudgifterne opgjort til samlet 217,1 mio. kr.

Tallet er vel at mærke for nybyggeri af ringmur og udstillingsfløjen på det fynske middelalder- og renæssanceslot. Medregnes renoveringen er prisen for Nyborg Slot-projektet andetsteds opgjort til 350 mio. kr.

Bremset i 2020

Slots- og Kulturstyrelsen udskrev i 2015 en arkitektkonkurrence om et nyt kulturarvsområde på Nyborg Slot. Projektets første faser er projekteret og udført fra 2016 til 2022, herunder restaurering af Kongefløjen og renovering af Torvet.

I 2020 blev projekteringen af nybyggeriet stoppet på baggrund af en klagesag vedrørende fortidsmindefredningen. Her erklærede Miljø- og Fødevareklagenævnet, at en dispensation fra museumsloven var ugyldig.

Nyborg Slot

  • Ideen til renovering og nybyggeriet ved Nyborg Slot var klar til at blive realiseret i 2020 med støtte fra staten, Nyborg Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden
  • Nyborg Slot-projektet omfatter blandt andet en etablering af en helt ny borgfløj med et nyt formidlingscenter. Denne del er blevet bremset af Miljø- og Fødevareklagenævnet.
  • Desuden omfattede slotsprojektet en ringmur, en ny broforbindelse til slottet og en forhøjelse af vagttårnet foran slottet fra de nuværende 10 meter til 22 meter.
  • Slotsprojektet er blevet trukket i langdrag, og A.P. Møller Fonden har indefrosset 60 af deres donation på 100 mio. kr.

Efterfølgende blev projektet yderligere udfordret af, at AP Møller Fonden valgte at forlade projektet på grund af forsinkelser og fordyrelser - og indefrøs 60 mio. kr. af en donation på 100 mio. kr.

Slotsprojektet har også donationer fra Realdania, Nyborg Kommune og staten.

Vælger vinder efter nytår

Nu har interesserede rådgivere, arkitekter og andre fagfolk frem til den 7. november til at udforme og indsende deres bud. På baggrund af de tilkendegivelser forventer Slots- og Kulturstyrelsen at prækvalificere fem ansøgere.

I udvælgelsen vil der blandt andet blive lagt mere vægt på erfaring som rådgiver i projekter med nybyggeri placeret i fredede miljøer end erfaring som rådgiver i andre projekter. Kontrahering forventes 27. februar 2024.

Udbud af entrepriserne på nybyggeriet er i de nuværende planer sat til at løbe fra maj til september 2025, så selve byggeriet kan komme i gang i efteråret 2025. 

Holder de planer, kan indflytning, indretning og den endelig åbning sket i perioden november 2027 - februar 2028. 

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125