23948sdkhjf

235.000 kvm historisk industri bliver Aalborgs nye bykvarter

Gamle værksteder med plads til kreative iværksætteridéer placeret side om side med nyopførte boliger og erhvervsbygninger. Det er visionerne for Hjulmagerkvarteret, et nyt 235.000 kvm byudviklingsområde midt i Aalborg, hvor nyt og gammelt skal kombineres i byens første erhvervsområde.

Placeret tæt på Aalborgs historiske bykerne og lige ved siden af Godsbanearealet, skal Hjulmagerkvarteret over de kommende år udbygges med boliger, kontorarealer, caféer og butikker.

Områdets erhvervshistoriske aner skal bevares, så bykvarteret bygger videre på og genanvender de eksisterende bygninger frem for at rive det hele ned.

- Selv om udtjente erhvervsbygninger ikke nødvendigvis har en stor bevaringsmæssig værdi som bygning, kan de godt have stor kulturhistorisk værdi for et byområde – og det vægter vi højt i det kommende Hjulmagerkvarter. Eksempelvis huser området flere værksteder, som vil egne sig fremragende til innovative iværksættere, forklarer stadsarkitekt ved Aalborg Kommune Peder Baltzer i en pressemeddelelse fra kommunen og fortsætter:

- Der tegner sig generelt en tydelig international tendens til, at byudvikling sker med stor respekt for fortiden. Man jævner ikke længere bare det hele med jorden, men tager udgangspunkt i det eksisterende og unikke og bygger videre på det.

Planlægningen for omdannelsen af Hjulmagerkvarteret er allerede i fuld gang, og i løbet af de kommende år tager udviklingen for alvor fart, når visionerne bliver synliggjort i form af konkrete byggeprojekter.

Vand giver karakter i omdannelsen

Hjulmagerkvarteret er nabo til Godsbanearealet, hvor boliger og erhverv i de seneste år er skudt op i området med referencer til fortidens funktioner, blandt andet med bevaring af gamle jernbanesveller. Der er også indtænkt nødvendige klimaløsninger til at kunne håndtere fremtidens store regnmængder på Godsbanearealet med afvandingsbassiner i området, og det våde element får også en nøglerolle i Hjulmagerkvarteret. 

Med inspiration hentet fra omdannelsen af bykvarterer i sættes der også fokus på vandets rolle i det nye bykvarter som både klimasikring og blåt element i byudviklingen. Foruden åbningen af åen Østerå i Åparken skal en eksisterende kanal i den sydlige del af området genopfindes og give karakter i områdets udvikling. 

- Udviklingen af Hjulmagerkvarteret foregår i flere tempi, hvor hvert delområde af kvarteret får hver sin identitet og særpræg, forklarer Peder Baltzer.  

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Amerikanske ordrer giver Haarslev perfekt start på 2023
Basalt-direktør efter lukning: - Vi fortryder intet
Vognmand: Fri os fra grønt bluffnummer
To statslige selskaber skal eje og drive 'brint-rør'
Energistyrelsen lægger an til markedsdialog om udbud af 9 GW havvind
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111