23948sdkhjf

42 vil tegne Aarhus’ nye stadion

I går var der frist for, at interesserede teams af arkitekter og øvrige rådgivere kunne byde ind på at deltage i projektkonkurrencen om et nyt fodboldstadion til Aarhus. Hele 42 danske og internationale teams har lagt billet ind på at blive prækvalificeret.

Hos Aarhus Kommune, der er bygherre på stadionprojektet, er der stor glæde over den omfattende interesse:

– Et hurtigt kig ned over de 42 bydende teams viser, at det er et meget stærkt felt. Det er et fantastisk udgangspunkt for i sidste ende at finde det helt rigtige team med det rette match mellem evnen til at skabe arkitektur i verdensklasse kombineret med en professionel og bæredygtig byggeproces, udtager Alvaro Arriagada, der er projektdirektør i Kongelundens Sekretariat, i en pressemeddelelse om interessen. 

Næste skridt i processen bliver at gennemgå alle tilbud for, om de opfylder de formelle, juridiske konditioner i udbuddet. Herefter vil tilbuddene blive gennemgået af Aarhus Kommunes rådgivere ud fra en række allerede fastlagte parametre omkring faglige kompetencer og overbevisende referencer, hvorefter fem til seks teams vil blive prækvalificeret til at deltage i projektkonkurrencen. 

12 bud på udviklingsplan for hele området

I det hele taget er det en spændende tid for Kongelundsprojektet, hvor der også netop har været frist for at byde ind på udarbejdelsen af en samlet udviklingsplan for hele Kongelunden, et cirka 200 hektar område syd for Aarhus centrum.

Kort om Kongelunden

Kongelunden i Aarhus er et område på cirka 200 hektar, der strækker sig fra Tivoli Friheden i nord til Den Uendelige Bro ved Ballehage Strand i syd.

Visionen er, med respekt for områdets historie og unikke natur, at gøre Kongelunden til et samlingspunkt for alle aarhusianere og byens gæster. Samtidig skal der opføres et helt nyt, banebrydende stadion, hvor publikum kan få en endnu bedre og mere intim fodboldoplevelse.

Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en donation fra Salling Fondene og Lind Invest på i alt 500 mio. kr. Aarhus Kommune har også afsat 250 mio. kr. til projektet.

Udviklingsplanen er udbud som et parallelopdrag, hvor 12 teams har budt ind, fortæller Alvaro Arriagada.

Planen skal både på kort og langt sigt anvise strategier for udvikling af Kongelunden som en samlet destination og attraktion, for natur og miljø, for trafik og parkering – og for udviklingspotentialet blandt de mange idrætsaktører i Kongelunden.

– Det er en rigtig spændende proces, hvor vi peger på tre teams, som på samme tid udarbejder tre forskellige forslag til en samlet udviklingsplan. Undervejs er de i dialog med bedømmelsesudvalg og fagdommere med flere, som er med til at kvalificere og skærpe forslagene, før de bliver færdiggjort. Til sidst kan vi så udarbejde en endelig udviklingsplan, hvor vi har mulighed for at indarbejde de bedste elementer fra alle tre forslag, forklarer Alvaro Arriagada.

Også her er processen nu at gennemgå, om de bydende opfylder de formelle kriterier for at deltage i udbuddet, hvorefter Aarhus Kommune sammen med sin strategiske rådgiver vil gennemgå tilbuddene og udpege de tre teams, der skal deltage i parallelopdraget. 

Fakta om processen

De udvalgte teams, der skal deltage i projektkonkurrencen om nyt fodbold-stadion, får tilsendt konkurrenceprogram den 13. januar 2022, hvor det også vil blive offentliggjort, hvilke teams der deltager i konkurrencen. Der bliver udpeget en vinder senest i løbet af efteråret 2022. 

De udvalgte teams, der skal deltage i parallelopdraget om en udviklingsplan for Kongelunden, får tilsendt konkurrenceprogram den 2. februar 2022, hvor det også bliver offentliggjort, hvilke teams der deltager i parallelopdraget. Den endelige udviklingsplan bliver udarbejdet i løbet af efteråret 2022. 

Der er i begge tilfælde tale om EU-udbud.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081