23948sdkhjf

Epidemikommissionen: Suspender behandlingsgarantien

Opdateret kl. 13.37.

Den hastigt stigende og meget smitsomme virusvariant omikron får nu Epidemikommissionen til at indstille til regeringen, at behandlings- og udredningsgarantien suspenderes.

Det erfarer Ritzau.

Desuden skal kommunerne hjælpe med et midlertidig beredskab i form af sengepladser. Helt konkret skal kommunerne kunne tage op mod 300 patienter for at aflaste sygehusene, hvis omikron fører til flere indlæggelser.

Det betyder til gengæld, at kommunerne kan fravige forpligtelser og rettigheder i ældreplejen.

Derudover kommer det også til at gå ud over forebyggende sundhedsydelser for børn i den skolepligtige alder og genoptræning efter udskrivning fra sygehus.

Samtidig lyder det også i indstillingen, at det udvidede frie sygehusvalg skal suspenderes midlertidigt.

Det udvidede frie sygehusvalg betyder, at patienter, som ikke kan behandles i det offentlige system inden 30 dage, kan få mulighed for behandling på privathospital.

Der er møde i Folketingets Epidemiudvalg mandag eftermiddag. Her vil sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) fremlægge indstillingen for partierne og bede om deres opbakning.

Støttepartierne SF og Enhedslisten ønsker en suspendering af udrednings- og behandlingsgarantien.

- Det handler om en nødsituation og i tilfælde af, at sygehusene bliver overbelastet, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

- Kommunerne har tilbudt, at de kan stille med 300 senge, hvis det er sådan, at sygehusene løber over af patienter, siger hun.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, lagde søndag op til, at restriktioner bør skærpes yderligere.

Det var i forlængelse af den seneste prognose over coronasmitte og indlæggelser fra Statens Serum Institut. Her fremgik et scenarie med langt højere smittetal i den kommende tid.

Hos Lægeforeningen hæfter formand Camilla Rathcke sig ved den ekstra kapacitet på 300 sengepladser i kommunen, som kan aktiveres, hvis det bliver nødvendigt.

- Det vil kunne give luft, hvis der er ekstra sengepladser, såfremt der kommer flere coronaindlæggelser eller øget smitte blandt personalet.

Hun vurderer ikke, at det i sig selv frigiver voldsomt meget kapacitet at suspendere behandlingsgarantien, fordi den i praksis har været sat ud af kraft mange steder.

- En del af behandlingerne har de facto været udskudt i gennem et stykke tid, fordi der ikke har været personale til at løse opgaverne.

- Men det giver selvfølgelig noget ekstra fleksibilitet ude på sygehusene, siger hun.

Hos oppositionspartierne er der derimod modstand mod indstillingen.

- Jeg kan slet ikke se, hvorfor folk ikke skal have ret til at blive genoptrænet efter en operation for eksempel. Det stemmer slet ikke, for det er så vigtigt, at folk bliver genoptrænet hurtigt, siger Per Larsen, som er sundhedsordfører for De Konservative.

Martin Geertsen, sundhedsordfører i Venstre, siger:

- Vi er fulde af respekt for, at de offentlige hospitaler skal prioritere de mest syge patienter først. Men vi forstår ikke, at regeringen vil suspendere det udvidede frie sygehusvalg, siger han.

- Vi risikerer endnu længere ventelister, og at kapaciteten på privathospitalerne ikke bliver brugt.

Behandlings- og udredningsgarantien:

  • Udredningsgaranti: Den betyder, at patienter, der bliver henvist fra deres praktiserende læge, inden for 30 dage enten skal have stillet en diagnose eller have en plan for det videre udredningsforløb.
  • Behandlingsgaranti: Fra man er blevet udredt, har man krav på behandling inden for 30 dage.

Hvis behandlingsgarantien ikke overholdes af regionen, er det under normale omstændigheder muligt at gøre brug af det udvidede sygehusvalg. Det betyder, at den enkelte får mulighed for at vælge mellem både offentlige og private hospitaler.

Kilder: sundhed.dk, Danske Patienter

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109